FRISS

Oltópontok nyílnak Budapesten – egyre több a koronavírusos beteg


Három oltópont nyílt Budapesten az omikron új variánsainak gyors terjedése miatt, az EESZT-ben az is foglalhat időpontot, aki első oltásra jelentkezik és az is, aki harmadik vagy negyedik emlékeztető oltást szeretne.

Az Economix arról ír, hogy az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér felületén a TAJ-szám megadása után már lehet időpontot foglalni akár első-, akár emlékeztető oltásra.

Budapesten egyelőre három helyszínen:

  • a Heim Pál Gyermekgyógyászati Intézetben,
  • a Dél-Pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetben,
  • valamint a Dél-Budai Centrumkórház Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban oltanak.

Az oltásra való regisztráció részletei ide kattintva érhető el.

Egyre több a beteg

A 48. héten, november vége és december eleje között több hétig tartó stagnálás után ismét emelkedett a szennyvízben mért SARS-CoV-2 örökítőanyag országos átlagkoncentrációja – közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK).

A tendencia a 14 mintavételi helyek többségénél emelkedő volt, nyolc településen stagnálást mértek. A SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja 12 helyszínen a magas, 10 helyszínen pedig az emelkedett kategóriába sorolható – írta a hatóság.

Jelenleg az omikron alvariánsai a Pirola és az Eris terjednek. Utóbbinak nincsenek súlyos tünetei, viszont könnyen és gyorsan terjed. Lappangási ideje alig egy-két nap, tünetei hasonlítanak egy könnyebb influenza tüneteihez: láz, torokfájás, fejfájás, ízületi fájdalom, köhögés, nátha. A Pirola tünetei viszont súlyosabbak, a láz magasabb, a beteg elveszti a szaglását és az ízérzékelését.

800 ezer vakcina az új variáns ellen

Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár múlt pénteken a Népszava megkeresésére elárulta, hogy mintegy 7-800 ezer adag, az új omikron variánsokra frissített Moderna oltóanyagot vásárolt a magyar kormány. Hozzátette: az oltóanyag a közbeszerzési eljárás befejeződésével válik elérhetővé a lakosság számára.

(Kiemelt kép: Illusztráció Forrás: Unsplash)