STÍLUS

Föld alatt és felett ezek az épületek kapták az idei Építészeti Nívódíjat


Milyen irányba változik a város, mi az, amit ebből értéknek, nívós átalakulásnak, üdvös új fejlesztésnek tartunk? Ma, amikor újra kiélezett viták zajlanak arról, hogy mire is van szüksége a városnak – például a világörökségi látképbe a kormány felhőkarcolós mini-Dubajt álmodik – csak még nagyobb szükség van arra, hogy a jó példák reflektorfénybe kerüljenek.

Egy nagyváros fejlődését tudatos döntések és azok szándékolt és szándékolatlan következményei alakítják. Olykor azonban helyes megállni, körültekinteni és elgondolkodni azon, hogy a lehetséges irányok közül melyeket találjuk üdvösnek – szól a Budapesti Építészeti Nívódíj krédója. 

A minden évben beküldött pályázatokat és különösen a díjazott pályamunkákat szemlélve el lehetett tűnődni azon, hogy milyen sokirányú ez az útkeresés, idén 23 versenyző közül végül alapos megfontolás után egy Nívódíjat, és öt Dicséretet adott át a zsűri, akinek idén sem volt könnyű dolga. 

A Budapest Építészeti Nívódíját idén a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Szentkirályi utca 12. alatt található épülete kapta.

Budapest Építészeti Nívódíja Dicséretben részesült a Hűvösvölgyi út 151/B alatti H151 társasház, a belvárosi Bástya utcai közpark, az Andrássy úton álló egykori Balettintézet, vagyis a  Drechsler-palota műemléki felújítása, a Sasadi villa a 11. kerületben és az M3-as metró középső és déli állomásainak felújítása, a Lehel tértől a Határ útig.

2023.12.01.
Kép: Tuba Zoltán/Képszerkesztőség

A bírálóbizottság tagjai 2023-ban:

Elnök: Kerpel-Fronius Gábor okosvárosért és részvételiségért felelős főpolgármester-helyettes. Tagok: Erő Zoltán* építész, Főpolgármesteri Hivatal Városépítési Főosztály, főépítész, főosztályvezető (* felfüggesztette bírálóbizottsági tagságát), Bardóczi Sándor tájépítész, Budapest Főváros Önkormányzata, mb. főtájépítész, Eltér István építész, a Budapesti Építész Kamara elnöke, Herczeg László építész, a Budapesti Építész Kamara alelnöke, Deichler Tímea építész, Soltész Noémi építész, Varga Bianka építész.