KULTÚRA

Németh Gábor: Zsidó nyaralás


November 17-én, a főváros 150. születésnapján jelenik meg a Budapest Nagyregény című könyv, ami a kerületek számának megfelelően huszonhárom fejezetből áll. A megjelenés napjáig minden kerület fejezetéből mutatunk egy részletet, és minden szerzőről közlünk egy videót. Németh Gábor a XIII. kerületért felelt.

„Mintha madártávlatból, az oszladozó felhőgomolyok közül ereszkednénk alá, lassan közelítünk a Dunapark-ház tetőkertjére. 1944 augusztusában járunk. A kőlapokkal fedett napozóteraszon hanyagul ottfelejtett, zöld és piros vászonnal behúzott nyugszékek, bádogasztalok, napernyők várnak a nyaralókra. Kinyílik a teraszra vezető lépcsőház ajtaja, nyúlánk, vörös hajú fiú lép ki rajta, rollerrel a kezében. Pár lécből házilag ácsolt tákolmány, a roller kerekei valójában csapágyak. A fiú rááll a rollerre, és azonnal körözni kezd vele a tetőkert sétányán, kerülgetve a tereptárgyakat. Lassan benépesül a tető, történetünk szereplői elfoglalják megszokott helyüket, hárman egy kártyaasztalhoz ülnek, idősebb férfi hoz hatalmas albumot a hóna alatt, magyaráz egy másiknak, fiatal nő nyújtózik el az egyik fekvőszékben, olvasni kezd. Az egész kép álomszerű, hevenyészett ceruzavázlat lesz belőle, aztán a rajz is fakulni kezd, kifehéredik.”

Németh Gábor: (Budapest, 1956) író, forgatókönyvíró, szerkesztő, egyetemi oktató. Angyal és bábu címen jelent meg első prózakötete, legismertebb regénye a Zsidó vagy?, további kötetei A tejszínről, az Egy mormota nyara és az Ez nem munka.