FRISS

Az ezredik budapesti zebra is megújult


Sőt, egyúttal az ezres álomhatárt is átlépte, és ezzel már most, november elején teljesítette az idei évre szóló célkitűzését a Budapest Közút.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere idén februárban tett ígéretet arra, hogy még ebben az évben felújítanak ezer budapesti zebrát. Mint akkor írtuk, a budapesti közlekedésbiztonsági stratégia rövidtávú céljai között egy átfogó zebrafelújítási program is helyet kapott, és a Budapest Közút Zrt. az addig eltelt három évben az 5240 fővárosi gyalogátkelőhely több mint felét már felújította.

Ez a zebrafelújítási program most újabb fontos mérföldkőhöz érkezett, ugyanis felújították az idei ezredik gyalogátkelőhelyet is – közölte a Budapest Közút Zrt. Mint írták,

az ezredik felújított zebra a XI. kerületi Sáfrány utca – Kondorosi út kereszteződésében található.

Ahogy az ezeregyedik is itt készült el, az 1000-eshez hasonlóan ez a felújított gyalogátkelőhely is ünnepélyesen kapta meg a krétával feljegyzett 1001-es számot:

1000.
Kép: Pelikán János/Képszerkesztőség

 

Hozzátették: céljuk, hogy minden fővárosi gyalogátkelő kifogástalan állapotban legyen, hozzájárulva a biztonságos, balesetmentes közlekedéshez. Az idei ezredik zebrafelújítás valójában azonban több mint ezer zebrát foglal magába, ugyanis a Budapest Közút azt is közölte, hogy az ezer zebrán felül, külső megbízásból, még 36 zebra újult meg általuk, valamint további 83-at külsős kivitelező hozott rendbe.

Emlékeztettek: a főváros területén már 2021-re fluoreszkáló gyalogátkelőhely jelzőtáblával láttak el minden olyan gyalogátkelőhelyet, amely nem jelzőlámpás, nem forgalomcsillapított övezetben helyezkedik el, és nem kell egyéb elsőbbségadási okból a járműveknek sebességüket jelentősen csökkenteniük. A jelzőtábláknak köszönhetően a járművezetők a veszélyesebb gyalogátkelőhelyeket minden esetben már távolról észlelik, és időben felkészülhetnek a gyalogosok számára történő elsőbbségadásra.

(Kiemelt kép: Pelikán János/Képszerkesztőség  )