KULTÚRA

Együtt a város - ünnepi programok Budapest 150. szülinapjára


Számos programmal készül a Fővárosi Önkormányzat Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulójára, egyebek mellett megnyílik a Városháza udvara, látogathatóvá válik maga az épület is, és különleges pillanat lesz, hogy újra megnyit a Merlin Színház.

„Budapest az ellentétek városa, az elmúlt másfél évszázad tapasztalataiból pedig tudjuk, hogy a város akkor sikeres, ha ezek az ellentétek nem kioltják, hanem kiegészítik egymást” – írja a Budapest.hu-n a Fővárosi Önkormányzat, amely szerint „ebben az évben a toleráns, a sokszínű, a támogató, a befogadó Budapestet ünnepeljük, azt a várost, ami életünk legfontosabb pillanatainak helyszíne”.

Karácsony Gergely főpolgármester a programsorozattal kapcsolatban úgy fogalmaz, hogy

„Budapest a 150. születésnapján azt a történelmi tapasztalatot igyekszik bemutatni és megünnepelni, hogy a város életében mindig azok voltak a sikeres periódusok, amikor az itt élők csoportjai képesek voltak együttműködni egymással. Az évfordulón nem csak városegyesítő elődeink emléke előtt tisztelgünk, hanem elgondolkodhatunk arról is, miként fogják otthon érezni magukat a nagyvárosokban a következő másfél évszázadban utódaink.”

November 17-től 19-ig rengeteg kulturális és zenei, valamit egyéb kiegészítő program lesz.

Fényinstalláció

Budapest 150. születésnapja alkalmából az emberek birtokba vehetik majd a Városháza udvarát, valamint november 17-től sétány köti össze a Károly körút és a Városház utca közötti kapukat. Ebből az alkalomból november 17-én és 18-án 17 órától 22 óráig a látogatók egy fényből szőtt folyosón haladhatnak majd át, amelynek koncepcióját Besnyő Dániel, Kálmán Mátyás és Varga Balázs álmodta meg.

Az intelligens robotlámpák segítségével létrehozott tér- és fényinstalláció egyedi atmoszférát teremt majd a város szívében, miközben hangélmény is kíséri az utazást, amelyben a város zajait is fel lehet majd fedezni. A fények által megteremtett, mozgásélményt előidéző hatások reflektálnak majd Budapest sokszínűségére és dinamikájára, a 150. születésnap alkalmából pedig a Városháza falainak 150 pontját világítják majd meg.

Él a 150 éves ember

Voix de ville, azaz a város hangja: ebben a formabontó, összművészeti előadásban elevenedik meg a kor, amiben élünk, jelenünk humoros és nyomorúságos oldala, kétségeink, vágyaink és örömeink – mindez Dollár Papa gyermekeinek előadásában.

A Dollár Papa Gyermekei Társulat olyan összművészeti mini előadást hoz létre, amiben a szöveg mellett a tánc, a mozgás és a zene egyformán hangsúlyosak lesznek, melyben az ember gondosan rejtegetett, és sokszor szégyellt oldala is meg fog mutatkozni. Naturalista táncszámok, sanzonok és progresszív kabaréjelenetek váltják majd egymást, melyben a forma egyszerre dolgozza fel hétköznapjainkat és emel ki minket belőle egy este erejéig.

A zsidó Budapest 150 éve

Buda, Pest és Óbuda egyesülésének 150. évfordulója előtt tisztelegve ad ünnepi koncertet a Budapesti Fesztiválzenekar a Dohány utcai zsinagógában november 19-én, vasárnap este fél 8-tól. A hangversenyt Fischer Iván vezényli. A 150 évvel ezelőtt egyesített magyar főváros előtt tiszteleg a Dohány utcai zsinagógában a hazánk és a világ egyik legjelentősebb klasszikus zenei együttese. Az idén 40 éves Budapesti Fesztiválzenekart a világ tíz legjobb szimfonikus zenekara között tartják számon. A legfontosabb európai és amerikai napilapok zenekritikusai Fischer Ivánt a karmesterek nemzetközi top 10-es listáján a hatodik helyre rangsorolták.

Könnyűzenei Budapest a Városháza udvarán

Budapest a kortárs zene és kultúra egyik metropolisza is, ahol már életükben legendává vált előadók is sétálnak. November 18-án pedig a mindenki számára megnyitott Városháza udvarán többük is fel fog lépni.

DJ Palotai a hazai elektronikus zene egyik meghonosítója, évtizedes tapasztalat és megszámlálhatatlan buli áll már mögötte, aki több évtizedes tapasztalatával a leginkább tisztelt hazai underground DJ-k közé tartozik. Zenei irányvonalát lehetetlen meghatározni, drum and bass-t éppúgy játszik, mint technót, bossa novát vagy bangrát – amit épp a helyzethez illőnek érez.

Ugyanezen a napon lép fel szintén a Városháza udvarában Barabás Lőrinc is, akinek szóló projektje a dance ritmusokat, a meditatív dallamokat és a köztük lévő összes árnyalatot gyúrja össze. A színpadon a trombitával, billentyűkön laptoppal és loop stationnel szólaltatja meg szerzeményeit. Minden élő előadása egy-egy izgalmas utazás a váratlan, modern, törzsi világokba.

Bulivillamos
Bulivillamos Kép: Budapest Brand/Soós Bertalan

Velük együtt érkezik majd DJ Bootsie is, akinek közel három évtizedes zenei munkássága egy kivételesen egyedi és egységes alkotói pályát mutat, melyben mesterien keveredik a hip-hop, a basszus ütemek, az elektronika, a scratch, a film- és a népzenei elemek, valamint a komolyzene és nyomokban a jazz.

Színes programok

Mindez persze csupán töredéke a 150. születésnap ünnepi programjainak, de szerencsére részletesen megtekinthető az összes esemény a 150.Budapest.hu oldalán, amit ide kattintva lehet elérni.

(Kiemelt kép: BudapestBrand)