KULTÚRA

Egy gyönyörűen fájdalmas film - Harmatos barackfavirággal szeretnélek ébreszteni


Ma mutatják be az Uránia Nemzeti Filmszínházban az SZFE harmadéveseinek vizsgafilmjeit, ami számunkra is kiemelt esemény, ugyanis Horváth Kolos Xavér rendező és csapatának alkotásában szerkesztőnk, Pion István játssza az egyik főszerepet. A film arról szól, hogy egy újszülött gyermek elvesztése után hogyan borul fel a pszichés problémákkal terhelt szülők élete.

Az SZFE harmadéves Mozgókép BA évfolyam vizsgafilmjeinek vetítése ingyenesen látogatható, azonban regisztrációhoz kötött. A regisztrációs felületet viszont lezárták, mert már minden hely megtelt. Az Énbudapestem megkereste a szervezőket, akik ennek ellenére is arra biztattak, hogy akit érdekel az esemény,

csatlakozzon nyugodtan,

mert biztosan lesznek páran, akik nem tudnak eljönni az Uránia Nemzeti Filmszínházba.

Akik nem regisztráltak, azokat megkérik majd, hogy várjanak, amíg a regisztráltak beülnek. Ha marad szabad hely, azokat nyugodtan elfoglalhatják.

Bár a kapunyitást negyed kettőre, a vetítés kezdetét fél kettőre hirdették meg, elképzelhető, hogy néhány percet csúszik a program. Mint a szervezők írták, legkésőbb kettőkor elkezdődik a vetítés.

Az eseményen

hét rövidfilm lesz látható,

a program teljes hossza körülbelül két óra. A vetítés Hema Karim és csapata filmjével, az Életfogytiglannal kezdődik, aminek főbb szerepeiben Cserna Antal, Tóth József, Pindroch Csaba és Nagy Mari látható. Bemutatják Varga Patrik LO TACHMOD, Klock-Balog Péter  Te is fiam Rufusz, Varga Sébastien Hospice, Demeter Hunor Cukormáz című filmjét is. A program a tervek szerint a Pekár Éva Hanna Annyira jólesne k****anyázni most című filmjével zárul.

Kollégánk a Harmatos barackfavirággal szeretnélek ébreszteni című alkotásban szerepel Eke Angéla mellett, ez a film lesz az utolsó előtti a programban. A történet arról szól, hogy egy újszülött gyermek elvesztése után hogyan borul fel a pszichés problémákkal terhelt szülők élete.

Eke a filmmel kapcsolatban azt írta Instagramon, hogy

nehéz és szép forgatási napok voltak. Pion Istvánnal nappal fent voltunk, éjszakánként meg még feljebb.

 Pion pedig annyit tett hozzá, hogy: „a film gyönyörűen fájdalmas”.

-
Kép: Eke Angéla/Facebook

Pionnak nem ez az első filmszerepe. Ő alakította Katzot, egy jiddisül beszélő osztrák zsidó sonderkommandóst Nemes Jeles László

Oscar-díjas filmjében, a Saul fiában.

Mint több interjúban is elmondta, arra a szerepre először nemet mondott, mert soha nem színészkedett korábban, de miután a forgatókönyvet elolvasta, már könnyebben belement a forgatásba.

Kiemelt kép: SZFE