KULTÚRA

Jönnek a motorosok, fellép a zenekar – filmek a szomszédból


Szlovén filmnapokat rendeznek a Toldi moziban.

A Motorosok olyan film, hogy a Szelíd motorosokkal és az Otthonom, Idahóval említik egy napon. Csakhogy a Motorosok Szlovéniában készült, mondhatnánk úgy is, hogy itt a szomszédban. Ám vélhetően meg lenne lőve az a mozibolond, akinek azt a kérdést szegeznék: mondjon tíz szlovén filmet. Na jó, ötöt… Hármat.

Mindez azonban megváltozhat október 26-28. között, mivel a Szlovén Filmközpont, a BudapestFilm Zrt. és a Szlovén Köztársaság budapesti nagykövetsége megrendezi a Szlovén Filmnapokat; a Motorosok – az elsőfilmes Dominik Mencej alkotása – lesz a nyitófilm, amit október 26-án, este nyolctól vetítenek a Toldi moziban. A vetítés után a közönség találkozhat az egyik főszereplővel, Petja Labović-csal és a film többszörösen díjnyertes operatőrével, Janez Stucinnal is. A sztori úgy kezdődik, hogy 1999 tavaszán két barát egy eldugott faluból útnak indul egy mopeddel keresztül Szlovénián és Horvátországon át. „A film a reményről, a személyes meggyőződésről és a szabadság eszméjéről szól, de a középpontjában a változás áll – nyilatkozta a film rendezője. A Screen Daily című lap szerzője pedig az elmúlt fél évtized legjobb játékfilmes debütálásának tartotta.

-
Kép: Szlovén Filmnapok 2023/Szlovén Filmnapok 2023

Másnap Szlovénia idei Oscar-nevezettjét, A zenekart vetítik (a rendező: Matevž Luzar), amely a Pekingi Nemzetközi Filmfesztiválon a legjobb rendező díját nyerte el. A szlovén fúvószenekar egy osztrák turnéjáról készült film állítólag a Tűz van, babámra emlékeztet.

A Szolvén Fimnapok utolsó napján, október 28-án, szombaton az Ébressz fel című filmet vetítik, amelynek rendezője a horvát-szlovén Marko Šantić. A film arra a kérdésre keresi a választ, hogy lehetséges-e megszabadulni a gyűlölettel teli múlt súlyos terheitől.