FRISS

Ötven elektromos buszra írt ki közbeszerzést a főváros


Magyarországon most először indul ekkora elektromosbusz-beszerzés: a budapesti járműpark 2025-től gazdagodhat az új, elektromos meghajtású buszokkal.

 
„A Fővárosi Önkormányzat és a BKK elkötelezett a fenntartható működtetés, a mindenkit megillető tisztább levegő és egy élhetőbb Budapest megteremtése mellett. Ezért a közlekedésszervező – Magyarországon először – úgy indított közbeszerzési eljárást közforgalmú autóbuszjáratok üzemeltetésére, hogy a szolgáltatás teljesítését teljesen elektromos meghajtású járművekkel várja el” – közölte a BKK.

Mint a közlemény írja, eredményes eljárás esetén az új megállapodás a 2015-től forgalomba állt 240 autóbusszal – jelenleg az ArrivaBus Kft. által – teljesített, 2025-től ütemezetten lejáró szolgáltatási szerződésekben foglalt feladatok egy részének ellátását biztosítja a jövőben. Az új szerződés a tervek szerint 12 évre szól.

A töltést is biztosítani kell

Az október 25-én, szerdán megjelent ajánlati felhívás 50 szóló elektromos autóbusz forgalomba állításával végzett szolgáltatást foglal magában. A buszok általános üzemeltetésén kívül (mint a járművek karbantartása és a járművezetők alkalmazása) az elektromostöltő-infrastruktúra kialakítását és üzemeltetését is a leendő szolgáltatónak kell biztosítania.

Kitérnek arra is, hogy az előreláthatólag 2025-től forgalomba álló elektromos autóbuszoknak köszönhetően javul a fővárosi közösségi közlekedés színvonala. Elvárás a járművekkel szemben, hogy olyan tulajdonságokkal és felszereltséggel rendelkezzenek (tágas férőhely, légkondicionálás, akadálymentesség, fedélzeti kamerák, korszerű utastájékoztató rendszer), amelyek növelik az utasok komfortérzetét.

A 2025-től ütemezetten lejáró szolgáltatási szerződések kiváltására a BKK első körben szeptemberben három közbeszerzési eljárást indított 150 autóbusz (100 csuklós és 50 szóló) forgalomba állításával végzett szolgáltatásra. A 240-ből fennmaradó 40 busz közbeszerzési eljárása tervezetten még idén elindul.

Hosszútávú cél a járműpark megújítása

A fővárosi buszflotta folyamatos fiatalításának köszönhetően napjainkban már kizárólag alacsony padlós buszok közlekednek Budapesten. A BKV Zrt. autóbusz-állománya 2022 őszén 135 új járművel bővült, idén májustól pedig az ArrivaBus Kft. tulajdonában és üzemeltetésében összesen 150 korszerű, klimatizált, alacsony padlós és környezetbarát jármű állt forgalomba. Ennek ellenére még mindig csaknem 300 korszerűtlen autóbusz jár Budapesten, ezért az autóbuszpark megújítása és folyamatos frissítése továbbra is célja a fővárosnak és a BKK-nak.

Az elmúlt időszakban a BKK többször tesztelt teljesen elektromos hajtású buszokat a szolgáltatóival, az ArrivaBus Kft.-vel és a BKV Zrt.-vel közösen. Kiemelik:

a közösségi közlekedés, valamint az ahhoz kapcsolódó infrastruktúra fejlesztése a jövőben is hangsúlyos szerepet kap, az elmúlt években indított járműparkfejlesztés jelentősen javította a fővárosi közösségi közlekedés színvonalát:

  • már az összes Solaris–Škoda Trollino trolibusz Budapesten közlekedik abból a 48 járműből álló flottából, amelyet kedvezményes áron sikerült beszereznie a BKK-nak,
  • a következő években összesen 51 modern, alacsony padlós és légkondicionált CAF-villamos érkezik – az Európai Unió támogatásával – a fővárosba.

(Kiemelt kép: BKK)