KÖZÉLET

Megújult az Üllői út a Béke és a Szarvas Csárda tér között


Átadták az Üllői út csaknem három kilométeres felújított szakaszát: nemcsak az aszfaltfelületet, a buszmegállókat, a gyalogátkelőhelyeket hozták rendbe, hanem az elektromos vezetékeket is.

Mindkét irányban megnyílt az Üllői út csaknem három kilométeres, megújult szakasza a XVIII. kerületi Béke tér és Szarvas Csárda tér között. A pestszentlőrinci felújítást idén április végén kezdték.

A kivitelezés számokban:

  • 30 ezer négyzetméteren újult meg az aszfaltfelület
  • 7 ezer tonna aszfaltot dolgoztak be az útba
  • 4500 köbméternyi bontott anyag keletkezett,
  • 150 darab közműaknát cseréltek ki,
  • 5500 méteren újult meg a kiemelt szegély,
  • Mintegy ezer négyzetméteren festettek fel új útburkolati jeleket
  • 250 darab új közúti jelzőtáblát helyeztek ki
  • Átlagosan napi 30-40 szakember 130 munkanap alatt végezte el a munkát 
  • 6 markoló, 12 tehergépjármű, 3 finischer, és 2 aszfaltmaró dolgozott az úton
.
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

A szalagot ma ünnepélyesen Karácsony Gergely főpolgármester, Szaniszló Sándor XVIII. kerületi polgármester és Kunhalmi Ágnes szocialista országgyűlési képviselő vágta át. Karácsony és Szaniszló is egy régi Üllői úti kockakövet hozott az átadásra, amit egymásnak ajándékoztak.

A főpolgármester a Facebookon azt írta, elérték, hogy Pestszentlőrincen is minden BKK járat alacsonypadlós legyen, és elhozták a CAF villamosokat az Üllői útra. Úgy fogalmazott: "Nem csak mutatóba: már minden második járat alacsonypadlós az 50-es vonalon".

-
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

Az Üllői úti felújítás első szakasza, a villamospótlás júniusig tartott. Akkor a villamosok nem jártak ezen a szakaszon, helyettük buszokat állítottak forgalomba. Megújították az elektromos hálózatot, hogy később itt alacsonypadlós villamosok tudjanak majd közlekedni. A villamos felöli oldal kiemelt szegélyét kicserélték, kiszélesítették a peronokat.

A július elejéig tartó második szakaszban először kicserélték a másik oldali kiemelt szegélyeket. Aszfalttal erősítették meg a buszmegállókat, valamint megújultak a gyalogátkelőhelyek is. Ezután elkészült az útpálya teljes újra aszfaltozása is.

Újjáéledő sugárutak

Az Üllői út a főváros leghosszabb sugárútjaként öt kerületen vezet át, autóforgalmának jelentős részét az agglomerációból érkező járművek jelentik.

A főváros Újjáéledő sugárutak programja azt célozza, hogy „városi autópályák” helyett élhető, zöldebb, csendesebb és biztonságosabb környezetet biztosítsanak az ott élőknek. Ezért létesítettek védett kerékpársávokat az Üllői úton, ezért tervezik a Népliget megújítását is.

-
Kép: Fővárosi Önkormányzat/Fővárosi Önkormányzat

Kiemelt kép: Merész Márton/Énbudapestem