STÍLUS

Kicsit megnyitott a Corvin Palace – kicsit bementünk


Hivatalosan ma, október 19-én reggel nyitott meg a Corvin Áruház néven 100 éve ismert épület a Blaha Lujza téren, az új nevet – Corvin Palace – még szokják a vásárlók. A teljes megnyitásig lesz idejük megtanulni, mert az még odébb van. De mi már körülnéztünk az áruházban.

Nyáron leplezték le a Corvin megújult (eredetihez hasonlóan visszaállított) homlokzatát, a következő állomásnál tartunk most pár bolt megnyitásával, jelezve, hogy élet költözött a házba. Egyelőre nem tudni, hogy mikorra várható a teljes bejárhatóság lehetősége.

Nem pláza, palasz

Az új név, amit meg kell jegyezni, Corvin Palace. Hivatalosan mától vehetik birtokba az emberek, be is lehet menni a kapun vásárolni, de a teljes megnyitásig még várni kell. Ez már akkor egyértelművé válik, ahogy belépünk az épületbe. Az emeleti rész még zárva, az épület hátsó része csak szerkezetkész. Azt azért tudni kell, hogy nem várható az egész épület teljes megnyitása az utcáról besétáló látogatók számára, valószínűleg a felsőbb emeleteken irodák bérbeadását is tervezik a, később pedig panorámaterasz is nyílik, az lesz majd az új Corvintető (biztosan nem ezen a néven). A főbejáraton belépve viszont valóban nem egy szokásos pláza enteriőrje fogad minket, világos, fényes, a falakon művészeti alkotások is helyet kaptak. Egyszerű, letisztult elegancia sugárzik a bejárható terület minden részletéből.

Corvin
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

Az épület front részének jól áll, hogy megnyitott, kivilágított boltok működnek benne. Budapestnek meg az áll jól, hogy van egy szép épület, amiben a boltok egyforma stílusú cégér alatt futnak, nincs ízléstelenül szétlogózva, műanyag táblákkal teledobálva a homlokzat.

Ha betérünk egy-egy üzlethelyiségbe, a vásárlás élménye mellett más izgalmak is várják az egyszeri érdeklődőket. Soha nem látott tisztaságú (értsd: vadiúj) mozgólépcsők, a boltokban kristálytiszta, rendezett sorok, az elsők között pakolhatunk árut a pénztárnál lévő szalagokra is.

Az áruház előtt minikiállítás is várja a téren átsétálókat, az épülettel kapcsolatban erős nosztalgiát érző látogatókat szeretnék a személyes történetekkel rövid maradásra bírni.

Bár szervesen nem kötődik a mai nyitáshoz, de megkerülni sem lehet, ahogy a Blahának rengeteg zöldet kölcsönöznek a korábban telepített növénykazetták és a fák dús növényzete. A burjánzó cserjék mögött a megnyitott boltok (élelmiszer, gyógyszertár, drogéria, étterem) kirakatai azzal kecsegtetnek, hogy talán végleg visszatér az élet a Blaha Lujza térre.

(Kiemelt kép: Merész Márton/Énbudapestem)