KÖZÉLET

Cukiságfaktor: a magyar politikusok is az állatok világnapját ünneplik


1930 óta ezen a napon az állatok védelmére, az élővilág sokszínűségének fontosságára – ezeken keresztül a politikusok saját magukra – hívják fel a figyelmet.

Október 4-én, az állatok világnapján minden más szakma képviselőihez hasonlóan sok magyar politikus is vette a fáradságot (élezte meg a lájkmágnest – a szerk.), és a közösségi médiában saját házikedvence fotóit posztolva hívta fel a figyelmet a felelős állattartás fontosságára. Igyekeztünk alapos kutatást végezni a témában, az állatokat sem diszkrimináltuk kormány- és ellenzéki oldal szerint, ennek ellenére fenntartjuk annak eshetőségét, hogy listánk nem teljes, az viszont mindenesetre biztos, hogy állatok vannak a képeken, és politikusok.

Karácsony Gergely,

Budapest főpolgármestere – aki éppen térdműtétje után home office-ban lábadozik – valószínűleg érez némi lelkiismeret-furdalást, amiért keveset posztol macskájáról, Tzatzikiről, most azonban törlesztett az adósságból, és megosztott róla egy fotót.

László Imre

számára ez a nap leginkább cicájáról, Merciről szól, aki, mint írja: megszépíti az életüket. „Sokat kapok tőle, ahogy sokat kap minden, igazi állatszerető gazdi. Hiszen az az együttműködés, ami kialakulhat állat és ember között, az a kötődés, ami kiépül az évek alatt, gazdagabbá tesz.” – olvasható Újbuda polgármesterének bejegyzésében.

Szentkirályi Alexandra

kormányszóívivő – Ovádi Péter kormánybiztossal közösen – nem egy átlagos, hétköznapi házikedvencet nyunyurgatott meg az állatok világnapjára posztolt fotó kedvéért, ugyanis őzetetéssel készült a jeles napra.

Dobrev Klára

árnyék-miniszterelnök posztjában őszintén bevallja, hogy a teraszon bebocsátásra várakozó macskája a nyávogásával sokszor felébreszti, ráadásul Zsazsa nevű kutyája is képes az őrületbe kergetni, amikor a teknőst ugatja, de ma már elképzelni sem tudja az életét állatok nélkül.

Németh Szilárd

kormánybiztos kimaxolta kutyájával közös fotójának lehetőségeit, kutatásunk szerint ő az egyetlen a szakma magyar képviselői között, aki közvetlen politikai üzenet továbbítására használta fel, szolgáltatta ki, foganatosította házikedvencét.

Kiss László,

Óbuda-Békásmegyer polgármestere cicájával osztott meg közös képet, a poszt szövegének megfelelően a világnap (és cicája) segítségével ráirányította a figyelmet az állatok jogaira, valamint jólétük érdekében cselekvésre buzdított mindenkit, miközben az ünnepnap kultúrtörténeti kontextusát is a nyilvánosság elé tárta: azért lett az ünnep dátuma október 4., mert ez Assisi Szent Ferenc, az állatok védőszentjének emléknapja.

Borbély Lénárd,

Csepel polgármestere ugyanazt a célt tűzte ki az alkalomra készült posztjához, amit kis kivételtől eltekintve mindenki más: az állattartók figyelmét szeretné felhívni a felelős állattartás fontosságára. Posztjának érzelmes szavait kutyájának, Borisznak szentelte, aki boldogabbá teszi az életét, és segíti a mindennapjait – pontosan ugyanúgy, ahogy teszi azt kis kivételtől eltekintve minden más állat is.

Bese Ferenc,

soroksári polgármester és kutyája, Csúzli szavak nélkül is megértik egymást, olyannyira, hogy a városvezető kutyája vágyát magyar mondattá tudja fordítani. A magyar vizsla eszerint ma reggel gazdája autójának csomagtartójában türelmetlenül várakozva felkiáltott – szigorúan idézőjelek között –, hogy indulhatnak szórakozni! Bese Ferenctől azonban erre már nem érkezett válasz. Reméljük, Csúzli azért tényleg jól szórakozik!

(Kiemelt képünk illusztráció Fotó: Tuba Zoltán/kepszerk.hu)