KULTÚRA

Az őszi Margóval még visszajön kicsit a nyár is


Az irodalmi fesztivál hétvégére jó időt, sok külföldi és még több magyar könyvet és szerzőt ígér a Millenárison, a Nemzeti Táncszínházban. Találkozhatsz ott két munkatársunkkal: Aradi Péter szerepel a Margó-díjra esélyesek listáján, és az esti műsorsávban kétszer is fellép Pion István, aki pénteken délben rendhagyó irodalomórát tart.

Nem csak az időjárás miatt érdemes kimenni csütörtöktől vasárnapig a Millenárisra, a Nemzeti Táncszínházba: minden eddiginél több külföldi szerzőt és régóta várt könyveket hoz az őszi Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár október 12-től 15-ig: 60 program, 11 külföldi író, több mint 50 könyvbemutató – közölték a fesztivál szervezői.
70. születésnapját ünnepli az életművéből készült versgyűjtemény bemutatásával Parti Nagy Lajos, tragikomikus képet fest új könyvével a jelenről Bödőcs Tibor, és ezt még mindig lehet fokozni:

20 év után jelentkezik a Túl a Maszat-hegyen folytatásával Varró Dániel.

Ennyi könyv gombócból is sok

Ami a magyar szerzők sormintájának folytatását illeti: az Őszi Margón mutatja be harmadik verseskötetét Szendrői Csaba, az Elefánt zenekar énekese, a Férfiidők lányregénye folytatásával érkezik F. Várkonyi Zsuzsa, új könyvét hozza el Benedek Ágota és Pető Péter is. Babarczy Eszter néhány szabályt írt a boldogsághoz, Nagy Gabriella pedig a cinkotai bádoghordós sorozatgyilkosságot regényben beszéli el.

Margó
Szendrői Csaba Kép: Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár

 

Új könyvvel jelentkezik az őszi Margón mások mellett Áfra János, András László, Babiczky Tibor, Baráth Katalin, Bíró Szabolcs, Bódis Kriszta, Bognár Péter, Csalár Bence, Harag Anita, Hartay Csaba, Hatos Pál, Huszti Gergely, Iványi Orsolya, Jánossy Lajos, Jordán Ferenc, Kiss Ottó, Kordos Szabolcs, Mészöly Ágnes, Száraz Miklós György, Tisza Kata, Tóth Kinga, Szilasi László, Ughy Szabina és Vágvölgyi B. András.

A külföldi gombóc is sok, és finom

Ahogy azt a szervezők külön is kiemelték, idén minden eddiginél több külföldi szerzővel lehet találkozni az őszi Margón: Izlandról Sigríður Hagalín Björnsdóttir krimiíró mellett két regényét is bemutatja Budapesten a népszerű Menny és Pokol trilógia szerzője, Jón Kalman Stefánsson. A brazil Luiz Schwarczot Orvos-Tóth Noémi kérdezi a Légszomj című memoárjáról, a bipoláris zavarról, a család fontosságáról és a holokauszt generációkon átívelő hatásairól.

Margó
Jón Kalman Stefánsson Kép: Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár

 

Új regényével mutatkozik be a Kimi Räikkönen életéről szóló bestselleréről ismert finn író, Kari Hotakinen, a feröeri Oddfríður Marni Rasmussen regénye a rákdiagnózis feldolgozásával foglalkozik, ezúttal a család szemszögéből. A Johann Christian Woyzeck által elkövetett hírhedt lipcsei gyilkosságot boncolgatja W. című regénye bemutatóján a svéd Steve Sem-Sandberg, a berlini Maxim Gorkij Színház egykori dramaturgja, Sasha Marianna Salzmann pedig új regényében a nagy változások koráról mesél, az ukrán földön megélt peresztrojka „húsdaráló” korszakától a mai Németország hétköznapjaiig.

Megjöttek a Margó Könyvek

„Az olvasás segít megismerni és megérteni a világot, és így önmagunkat, az őszi Margón Brazíliát, Feröer-szigeteket, Izlandot vagy Spanyolországot is új szempontból ismerhetjük meg. Bárhonnan is érkeznek az írók, közös nyelvünk velük a szépirodalom. A most induló Margó Könyvek sorozat az európai irodalom legjavából válogatva csupa olyan témát és szerzőt hoz el, ami segít máshogy tekinteni egyéni és társadalmi kihívásokra” – árulta el Valuska László, a fesztivál igazgatója.

Margó
Kép: Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár

 

Margó Könyvek sorozatot a Helikon Kiadóval közösen indították el: bemutatkozik a spanyol Andrés Neuman halálról, életről és szeretetről szóló utazása, a román Andrei Dósa füstfelhőben lebegő generációs elbeszélése, a norvég Lars Svisdal a jóléti társadalom családi konfliktusait bemutató regénye, valamint a szlovén Vesna Lemaić szövege egy menekültcsónakról, ami szétveri a tengerparti idillt.

Ha este, akkor irodalmi buli

A könyvbemutatókat és beszélgetéseket követően esténként zenés-irodalmi produkciók zárják a fesztiválnapokat: csütörtökön a Kedvencek temetője idei állomásán Horváth Kristóf „Színész Bob” vezetésével írók és költők nem hagyják elfeledni a magyar irodalom elhunyt nagyjait, pénteken Szabó T. Anna, Lackfi János és a Quimbyből ismert Balanyi Szilárd Csillaglekvár című irodalmi estje várja a közönséget.

Margó
Kép: Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár

 

Szombaton a Slow Village visz költészetet, slamet, rapet és némi iróniát a színpadra, vasárnap pedig a 15 éves Fishing on Orfű fesztivál történetéről készült könyvet mutatja be Beck Zoltán, Egyedi Péter, Fekete Giorgio, Leskovics Gábor Lecsó és Péterfy Bori.

Kollégáink a fesztiválon

Az őszi Margón már kilencedik alkalommal adják át a legjobb első prózakötetes szerzőnek járó Margó-díjat, és idén először a Margó x Erste #higgymagadban különdíja is gazdára talál.

A díjra (vagy a különdíjra) esélyesek listáján A csend, amire vágytál című regényével ott találjuk újságíró munkatársunkat, Aradi Pétert is, akinek sikeréért már rögtön a fesztivál nyitónapján, csütörtökön szurkolhatunk.

Az esti műsorsávban pedig kétszer – a csütörtöki Kedvencek temetője című előadáson, valamint a szombati Slow Village-koncerten – is fellép a Nemzeti Táncszínház nagytermében lapunk főszerkesztő-helyettese. Pion István pénteken délben – szintén a nagyteremben – rendhagyó irodalomórát is tart Basch Péter kétszeres országos slam poetry bajnokkal közösen.

(Kiemelt kép: Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár)