KULTÚRA

Gundel feliratú sírkő bukkant fel az apadó Duna partján


Időnként megjelennek cikkek váratlanul felbukkanó sírkövekről, amik úgy hevernek a rakparton, mintha csak a Duna hozta volna őket idáig. Több sírkőnél egyenesen az a gyanú merül fel, hogy a Fekete-erdőtől utazott Budapestre, hiszen német felirat olvasható rajtuk.

Nyilván százkilós köveket nem hozott ide a Duna. Ahogy azt már lehetett hallani-olvasni, a 19. század végén megnyitott Németvölgyi temetőt a II. világháború után fel is számolták, és csak azokat a sírokat helyezték át más temetőkbe, ahol ezt hozzátartozók külön kérték. A többi sírkövet így jobb híján összetörték és a Dunába öntötték, hogy a parti részt megtámogassák. Senki sem tudja pontosan, hogy hány sírkő lehet itt, de alacsonyabb vízállásnál, a Duna visszavonulásával felszínre bukkannak. Ott hevernek több ezer más szikla között, megkopva, összetörve, mondhatni magányosan. Ritkán látni ilyesmit, szokatlan a szemnek és a léleknek is. 

Melyik Gundel?

A legújabb sírkő, ami előbújt, jól kivehetően a Gundel nevet viseli, évszámokat is látni. Egy 19 éves ifjúról és egy 7 éves gyerekről van szó, de nagyon valószínű, hogy ők nem a gasztronómiából ismert Gundel családhoz tartoztak. Ezért:

  • valószínűtlen, hogy az ismert Gundel család ne jelentkezett volna fiatalon elhunyt gyermekeik sírjaiért, illetve ne érdekelte volna őket, hogy mi történik a sírkövekkel
  • azt is tudjuk, hogy a család hova temetkezett (Fiumei úti sírkertben)

  • a Gundel családfával összevetve nem stimmelnek az évszámok. A sírkő évszámai alapján Gundel F Gundel János leszármazottja kellene, hogy legyen. Megtévesztő lehet, hogy Gundel Jánosnak egyébként tényleg volt Gundel Ferenc nevű fia, de ő nem halt meg 7 évesen, sőt, meg is nősült később
  • ha valakinek van ideje nemzetközi családfakutató cégeket is megkeresni, akkor az ott talált iratokból is kiderül, hogy a Gundel viszonylag gyakori név volt a 19. században Magyarországon (még akkor is, ha valószínűsíthetően a legtöbbjük Németországból költözött ide). Csak Amerikába több tucatnyian vándoroltak ki hasonló névvel, de csak egy összetettebb összeesküvés-elmélettel lehet kimagyarázni, hogy pl. ez a Frank Gundel az, akit mi keresünk.
  • Minél több adat olvasható egy sírkövön, annál jobban visszakövethető, hogy kihez tartozott.