FRISS

Egy teljes osztályt el kellett költöztetni a Szent Margit Kórházban


Ágyi poloskák jelentek meg a budapesti intézményben. Bár hazaküldeni vagy más intézménybe szállítani senkit nem kellett, de más szobákba költöztettek át egy egész kórházi osztályt.

Az rtl.hu megkereste az Országos Kórházi Főigazgatóságot (OKFÖ), hogy megtudják, valóban ágyipoloska-járvány volt-e a Szent Margit Kórházban. Az OKFÖ válaszában azt írta:

„A Budapesti Szent Margit Kórházban az egyik belgyógyászati osztályon, vélelmezetten beteg által behurcolt, sporadikus esetként észleltek ágyi poloska fertőzést, járványról nem beszélhetünk. Az intézmény vezetése a fertőzés továbbterjedésének megakadályozása céljából szigorított higiénés szabályokat léptetett életbe, az érintett területről tiszta, üres helyiségbe költözött át az osztály valamennyi betege.”

Hozzátették, hogy minden beteg tiszta ágyneműt és hálóruhát is kapott.

Ágyipoloska-invázió

Mint ismert, idén augusztusban egymást érték a felmondások a pszichiátriai betegek szentgotthárdi otthonában, ahol az elmúlt öt évben olyan szinten elszaporodtak a poloskák, hogy egy videó tanúsága szerint már az egyik mentálisan sérült beteget is ellepték. Ezután közös megegyezéssel távozott a szentgotthárdi pszichiátriai betegek otthonának intézményvezetője, Takácsné Hargitai Beáta.

Az ágyipoloska-probléma az elmúlt években többször szerepelt a hírekben. Az Átlátszó közérdekű adatigénylést nyújtott be, hogy kiderüljön, országosan mikor és hol okozott problémát 2021-ben és 2022-ben a vérszívó. A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság válasza szerint „a Főigazgatóság fenntartásában lévő intézmények – mint önálló adatkezelők – esetében nem áll fenn jogi kötelezettség, hogy a telephelyeiken kialakuló ágyipoloska-problémákat a Főigazgatóság felé jelentsék, ezért a Főigazgatóság a kért adatokat nem tartja nyilván”.