FRISS

Az oroszok már a magyar Facebook-csoportokban vannak


A Political Capital kutatói rövid időn belül 123 olyan kamuprofilt azonosítottak, amik főként budapesti és agglomerációs témákkal foglalkozó Facebook-csoportba beépülve tolják a kormányzati propagandát.

Az elemzőcég szeptember 21-én, szerdán publikált elemzése szerint az álprofilok általában a Mandiner, a Magyar Nemzet és a Bors főpolgármestert támadó cikkeit osztják meg.

Ahogy a cég írja, az álprofilok ugyanúgy felbukkantak adok-veszek fórumokban, mint ártalmatlannak tűnő lokálpatrióta csoportokban. Egyelőre – vélhetően elővigyázatosságból – csak ritkán posztolnak, azonban a Political Capitalnél arra számítanak, hogy 

az önkormányzati választások közeledtével a trolltevékenység erősödni fog.

Az álprofilokról általában elmondható még, hogy bár magyar névvel jelennek meg, az URL-jükben egytől egyig idegen nevek szerepelnek, semmilyen információ nem található az adatlapjukon, csak hogy a profil- és borítóképet mikor állították be.

Ami közös még bennük, hogy ezeket, azaz a profil- és borítóképet mindannyian a nyáron állították be, június 4. és augusztus 22. között. A beazonosított álprofilok több mint felénél (71 esetben) ez két napon,

június 5-én és 6-án történt.

A csatlakozásukat követően legtöbbször kommentár nélkül osztottak meg olyan cikkeket, amelyek a budapesti városvezetést vagy személyesen Karácsony Gergely főpolgármestert élesen bírálják. Ilyen cikk lehet például egy, a fővárosi dugókkal kapcsolatos cikk.

Hogy Magyarország az orosz trollhadseregek egyik kedvelt játszótere, nem újdonság.

Az ukrán-orosz háború február 24-i kitörése után a visegrádi négyek közül is nálunk volt a legnagyobb az aktivitásuk. Erről ebben a szintén Political Capital elemzésben olvashat többet. Az oroszok egyébként nemcsak a trollhadseregüket szabadították rá Magyarországra. A Direkt36 tavaly márciusi anyaga szerint már 2021 második felére kiderült, hogy

teljesen feltörték, és ki-bejárkálnak

a Szijjártó Péter vezette Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) informatikai rendszereiben.

A magyar diplomácia a külügyi hálózatok feltörésével gyakorlatilag nyitott könyvvé vált Moszkva számára. Az oroszok előre tudhatják, miről mit gondol és mit tervez a magyar külügy, ami ennek ellenére nem tesz semmit az ilyen ügyekben.