FRISS

Elkészült a Budapest formájú, színpompás virágágyás a Margitszigeten


A margitszigeti Centenáriumi emlékműnél a FŐKERT Budapest 150. születésnapja alkalmából alakította ki a város legkülönlegesebb ágyását.

A három szín szimbolizálja az egyesült városokat: Buda sárgáját többek között kúpvirág és bársonyvirág adja, Óbuda kék ágyásába lisztes zsályát, verbénát, és petúniát ültetnek míg Pestet piros virágú növényekből alakították ki, mint például rézvirágokból és kakastaréjokból. Az ágyás közepén a kockakőből kirakott Dunán pedig végig is lehet sétálni.

-
Kép: FŐKERT/Városháza

A stilizált térképét ábrázoló virágágyásba az egynyári növények kiültetése már a nyáron megindult, ám mostanra csodálhatjuk meg teljes pompájában a kész művet. A helyszín különlegessége, hogy a virágok között található furcsán csavarodó, Kiss István készítette emlékű is idén lesz éppen 50 éves, hiszen az a város egyesítésének 100. évfordulójára készült el. 

Frissítés:

Karácsony Gergely a virágágyás átadásán hangsúlyozta, hogy ez a sokszínű és élettel teli virágágyás nagyszerűen jelképezi az élő, fejlődő Budapestet, nehéz lenne ennél szebben és szemléletesebben kifejezni a mindig változó, megújuló fővárost. A főpolgármester azt mondta, hogy legyen ez a hely újra egy kedvelt találkozóhely félúton Pest és Buda között.

Zakar András a FŐKERT főigazgatója elmondta, hogy kollégáik a helyszínen több mint tízezer tő egynyári virágot ültettek el az utóbbi hetekben, amelyek Budapest térképét formázzák, a közepén látható kockakőből kirakott Dunán pedig bárki végigsétálhat.