KULTÚRA

Budapest az egész világot játssza - Alec Baldwin és Angelina Jolie is nálunk forgat


Budapest rengeteg világszínvonalú kasszasiker film helyszínéül szolgált már, de sok esetben nem a magyar fővárost "alakította". Volt már Párizs, London, Berlin, de Buenos Aires és New York is. Rövidesen újabb hollywoodi sztárok érkeznek a magyar fővárosba.

Budapesten forgat rövidesen Alec Baldwin és Angelina Jolie – értesült a Deadline és a Budapest Reporter.  Baldvin egy kémfilmben, egy CIA vezető szerepében fog feltűnni, míg Angelina Jolie Maria Callast a híres operaénekesnőt alakítja majd egy chilei rendező filmjében.

Nemrégiben a Budapest Reporter arról írt, hogy Ice Cube és Dave Bautista is a magyar fővárosban forgatott. Bautista egy bérgyilkost játszik majd a filmben, aki a halálos diagnózisa után szerződést köt az életére.

Az elmúlt hónapokban Benedit Cumberbatch, Johnny Depp és Adrien Brody is megfordult Budapesten. Utóbbi színész édesanyja révén magyar származású, Budapesten egy vendéglőben ünnepelte ötvenedik születésnapját.  

A Deadline arról ír, hogy a Netflix jövőre elkészülő, legújabb dokusorozata a sprinterek világáról szól majd. Még nem tudni, hogy pontosan mely futók életét mutatják be, csak annyit közölt a cég, hogy az Egyesült Államok, Jamaica, az Egyesült Királyság, Elefántcsontpart, Kenya és Olaszország sportolóinak mindennapjait követik végig. A forgatás egyik „díszletét” a budapesti Atlétikai VB adta.

Magyarországon forgatott Sigourney Weaver és Mads Mikkelsen is április és június között, Bryan Fuller első, Dust Bunny című filmjéhez. A mozi egy családi horror lesz, melyben egy nyolcéves kislány segítséget kér ármánykodó szomszédjától, hogy megölje az ágya alatt lévő szörnyet, mely szerinte megette a családját.

Budapesti Párizs és Róma

Fuller június végén, a Puskin moziban tartott mesterkurzust a magyar filmszakmának a Nemzeti Filmintézet szervezésében, ahol többek között arról beszélt, miért szeret a magyar fővárosban forgatni:

"Imádom Budapestet, eddig fantasztikus az élmény. Nagyon sok helyi stábtaggal dolgozunk, akik mind nagyon képzettek, sokat hozzáadnak ahhoz, amire készülünk. Úgy tudom, Budapest az egyik legnagyobb forgatási műhely Európában, nagyobb mint London vagy Berlin. Sok film készül itt, és azért is jönnek ide forgatni, mert rengeteg mindent lehet itt csinálni, ráadásul magas minőségben.

Sok arca van a városnak, az egyik sarokról olyan, mint Berlin, a másikból Párizs, Róma, London, vagy mint a mi esetünkben, New York fantasy-verziója. Talán nincs is még egy ilyen város"

- fogalmazott a hollywoodi rendező.


Parlament
Kép: Gabriel Miklos/unsplash

Már korábban is számos rendező felfedezte a Budapestben rejlő filmforgatási lehetőségeket.

Steven Spielberg 2005-ös München című világhírű filmjében Budapestet egyszerre alakította át Rómává, Párizzsá, Londonná és Hollandiává. Az Eric Bana és Daniel Craig főszereplésével készült thrillerben párizsi helyszínként tűnik fel az Andrássy út és a Gerlóczy Kávéház, az Operaház környéke a filmben Rómát, a Marriott Hotel Londont, a Puskás Stadion Münchent "alakítja".

Angelina Jolie a József Attila lakótelepen forgatta a boszniai háborúról készült filmjét, ugyan itt készült a Fauda című izraeli Netflix sorozat is, melyben Brüsszelben élő bevándorlók negyedeként tűnt fel a IX. kerületi lakótelep. 

A '95-ös Evita című filmben Buenos Aires-t jelenítette meg az Andrássy út, a Keleti pályaudvar és az Alkotmány utca.

A Brad Pitt és Robert Redford főszereplésével készült Kémjáték című filmben Kelet-Berlinként bukkannak fel a magyar főváros utcái.

A The Alienist című sorozat a Lónyai utcából csinált 19. század végi brooklyni piacot.

Az Atomszőke - David Leitch rendezésével és Charlize Theron főszereplésével - 2017-ben bemutatott amerikai akció-thrillerben Budapest egyszerre volt Kelet- és Nyugat-Berlin.

Hollywoodi sztrájk

Május elején kezdett sztrájkolni az amerikai forgatókönyvírók szakszervezete, a megmozdulás világszerte megbénította a hollywoodi produkciók forgatását, a Budapest Reporter cikke szerint több hollywoodi produkció forgatása is leállt Magyarországon.

A portál szerint a Untitled Formula 1 / Joseph Kosinski Project néven futó Forma–1-es film forgatása már elkezdődött a Magyar Nagydíj alatt, azonban a sztrájk miatt nem csak a projekt állt le, de azt is valószínűsítik, hogy érdemi munkák már nem lesznek Magyarországon, bár korábban felmerült az is, hogy a film főszereplője, Brad Pitt is feltűnik majd itthon, valószínűleg nem érkezik hazánkba.

A The Day of the Jackal című NBC/Peacock minisorozatban Eddie Redmayne játssza a főszerepet, a tévés projekt gyártása is csúszik.

A korábban bejelentett november 3. helyett várhatóan 2024 márciusára tolták ki a Dűne 2 bemutatóját is. A film első részét Magyarországon forgatták, illetve a második részt is itthon gyártják.

(Kiemelt kép: Eddie Redmayne - Fotó: Merész Máron /Énbudapestem)