KULTÚRA

Egyre nyomasztóbb hely a valóság? – megnéztük az idei ARC plakátkiállítást


Az egyetlen dolog aminek jót tesz az egyre sötétebb politikai légkör, az a szatíra, karikatúra műfaja, de amíg pár éve fel-felnevettünk a plakátokat nézegetve, most csak szomorúan ácsorogtunk előttük, hogy hát értjük a viccet, de már nem tudunk nevetni. Az ingyenes óriásplakát kiállítás október 8-ig látható a Bikás parkban. Az idei hívószó a Mire készülsz? volt.

Az óriásplakát és az igényes plakátművészet mint kreatív felület és műfaj mára szinte kiveszett – leginkább az akciós felvágott, csillogó karosszériák és propaganda néz vissza ránk a hatalmas hirdetőtáblákról – de nem a Bikás parkban. Itt az elmúlt egy évünk sűrűsödik össze: diáktüntetések, fák nélküli lombkoronasétány (ez különösen népszerű volt), lefóliázott könyvek, klímaválság, háború, infláció, akkugyárak, korrupt politikai elit, kivándorlás – 90%-ban ezek határozták meg a kiállítás anyagát. És persze ott van az a kis szelet, ami azért felvillantotta a jó dolgokat is, és reményt adott, de nem ez a jellemző.

-
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

Idén közel 700 pályamű érkezett be, ebből válogatott ki 100-at a zsűri a kiállításra, illetve az idei évben – a város szülinapjára hangolódva – volt egy különleges, Budapest 150-es tematika is, ami a város jövőjével foglalkozott. 

A megnyitón az ARC egyik alapító atyja, Geszti Péter úgy reflektált a kiállítás elmúlt 23 évére, hogy úgy látja, minél nagyobb a nyomás, annál keményebben a plakátok, és mint egyfajta mérő, leméri a lázát a világnak, megmutatja, hogy kinek mi fáj, mi éget. Nem vesztették el a humorukat az emberek, de már nem nevetnek, és annak ellenére, hogy minden évben sok a politikai vonatkozású téma, az ARC egy oldalfüggetlen kezdeményezés, ami még képes megmutatni, hogy van normális, független hang Magyarországon, és kreatív, szellemes módon elmondhatják a magyar állampolgárok, hogy mi nyomja a szívüket.

Az idei díjazottak:

A legjobb alkotásnak járó díjat Nagy Borbála, "Oktatáspártiak" című alkotása kapta. Második helyezett Hajsz Tibor, "Súgd a fülembe azt" című képe lett. Harmadik helyezést ért el Gallay-Nagy Krisztina, "Útmutatás kezdőknek" című munkájával. A legkedélyborzolóbb alkotás díját, a Borz díjat pedig Sípos Zoltán, Vissza!" című műve kapta.

A Budapest 150 ARC+ díjat azon pályázat készítői kapták, akiknek pályamunkái a zsűri döntése alapján kiállításra kerültek. Ők Csekk István, "Tömörített járatok", Lengyel Nóra Emese, "Legyek", Bencsik Írisz, "Sokszínűek vagyunk", Mátéfy Lilián és Oláh Viktória, "Azt mondták, így nem lesz melegünk", Sárközi Regina Inez, "Pad" és Nagy Attila, "Stadionok Metróállomás". 

-
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

Újbuda különdíját Gyarmati Fanni, "Itt élned, halnod" című pályaműve kapta, melyet a díj felajánlója azon pályázat készítőjének ítélt oda, aki fontos társadalmi kérdésre progresszív módon reflektál és cselekvésre ösztönöz.