KULTÚRA

Légy részese az élménynek: íme Budapest új nyitánya!


Többezer ember hallgatta meg Budapest 150. születésnapjára komponált nyitányt a Hősök terén. Most te is részese lehetsz ennek az élménynek. Hallgasd meg Oláh Patrik darabját, amit a Fischer Iván vezette Budapesti Fesztiválzenekar adott elő.

Múlt szombaton nagyszabású koncerten mutatták be Oláh Patrik Junior Prima-díjas zeneszerző Fusion című zenekari nyitányát a Hősök terén. A darabot egy főváros által kiírt  zeneszerző-versenyen választották ki. A pályázat fő feltétele az volt, hogy a beküldött zeneművek méltó módon idézzék meg a 150 éves Budapestet, a három város egyesítését és a főváros összetett kulturális-történelmi-urbanisztikai identitását.

„Elég jól rá éreztem arra, hogy hol van a keresztmetszete annak, amit a zsűri szeretne, illetve mi az, amivel bele tudom tenni mindazt, amit szeretnék. És talán azért is lett ez nyerő, mert mindenki azt gondolta, hogy erre a pályázatra egy nagyon egyszerű dúr-moll, fanfárszerű, szignálszerű dolgot kell írni, ami megvan az én művemben is, de én belevittem a 20. századi nagy elődök hangzásvilágát például a mikropolifónia, vagy a Bartók-felfogás által”

– ezt már Oláh Patrik zeneszerző nyilatkozta az Énbudapestemnek.

Most részese lehetsz az ősbemutatónak, íme Budapest új nyitánya: