KULTÚRA

Szülinapi bélyegblokkot is kapott a 150 éves főváros


A rangos évfordulókra, történelmi eseményekre – a Holdra szállástól az olimpiákon át – hosszú ideje dívik különleges sorozatok kiadása a Magyar Posta részéről. Nincs ez máshogy a város egyesítésének 150 évfordulójával sem – sorszámozott alkalmi bélyegblokk kibocsátásával köszöntik Magyarország fővárosának, Budapestnek a létrejöttét.

A bélyeggyűjtés egy nagyon furcsa dolog. Gyerekként majdnem mindenki lelkesen beleveti magát (vagyis hát a kora 2000-es években még így volt), és megörökölve a nagypapa gyerekkori gyűjteményét, annak kincseit keveri a borítékokról frissen leáztatott példányokkal. Sőt a vakmerőbbek még a szakboltokba is elmentek. Vagy ma már népes Facebook csoportokban is zajlik az adás-vétel. Aztán az emberek 99%-nál ez a gyermeki lelkesedés elhal, és a gyűjtemény türelmesen várja, hogy következő generáció rátaláljon. 

De aztán ott van az az 1%, aki pedig a téma rajongója marad, és elképesztő mélységekbe ássa bele magát. Ez egy külön világ, hivatalos társasággal és székházzal és hihetetlen értékű példányokkal és különleges sorozatokkal. 

Az analóg formák, mint a papíralapú levélváltások, képeslap küldések elhalásával szerencsére nem járt együtt a bélyeggyűjtés leáldozása, csak maximum kicsit átalakult, a friss rajongóknak már kevesebb esélye van a karácsonyi üdvözlőlapokról leszedni az izgalmasnak tűnő nemzetközi bélyegeket. 

BP150
Kép: Magyar Posta

A rangos évfordulókra, történelmi eseményekre – Holdra szállásról az olimpiákon át hosszú ideje dívik különleges sorozatok kiadása a posta részéről. A most kiadott alkalmi bélyegblokkon Budapest Duna parti látképének mai és egykori ötvözete látható. Az elsőnapi bélyegzésű alkalmi borítékon (FDC) a Lánchíd, míg az alkalmi bélyegzőben a főváros jubileumi logója található.

A bélyegblokk Kara Orsolya grafikusművész tervei szerint a Pénzjegynyomda Zrt.-ben készült 50.000 példányban. Az újdonság 2023. augusztus 18-tól megvásárolható a Filapostán, a filatéliai szakszolgálatokon, a kijelölt postahelyeken és a www.posta.hu-n. 

Kiemelt kép: Fortepan/ Budapest Főváros Levéltára / Klösz György fényképei