KÖZÉLET

Randióra, köztéri mászófal, kutyavécé - szeptember végéig szavazhatsz a közösségi költségvetés ötleteire


Az elmúlt évek sikerei után idén ismét szavazhatnak a budapestiek a közösségi költségvetés ötleteinek sorsáról. Az egymilliárd forintos keretösszeg elköltéséről szeptember 30-ig lehet dönteni, és idén is izgalmas, fontos és hiánypótló projektek versengenek egymással.

Védett kerékpársávok, ivókutak, graffiti falak, közösségi terek, megújult parkok és közterek is készültek a budapesti lakosok elképzelései alapján a közösségi költségvetés 2020-as indulása óta. Az első évben körülbelül 13 ezer, a második évben mintegy 22 ezer szavazat érkezett, és a nyertes projektek megvalósítására minden évben egymilliárd forintos keretet biztosított a Fővárosi Önkormányzat.

Idén újra itt a szavazás szezonja: ezúttal is több kategóriában – helyi kis vagy nagy ötlet, esélyteremtő, zöld és nyitott Budapest – találjátok az ötleteket. 

Helyi kis ötletek

Itt olyan kisebb, helyben megvalósuló ötletekre kell gondolni, mint új gyalogosátkelő helyek létrehozása, meglévő buszmegállók zöldítése, kerékpársávok kialakítása és összekötése már meglevő bicikliutakkal, vagy éppen közterek fásítása, de vannak rendhagyó projektek is, mint például:

Randióra a Blahán - egy találkozási pontként működő köztéri napóra felállítása a Blaha Lujza téren.

A Nagykörúti bringasávok biztonságosabbá tétele - például fizikai elválasztó elemekkel.

Közösségi műhelyház - a Madách utca 49. alatt található, üresen álló ingatlanban közösségi műhelyház létrehozása, ahol egész évben szakköröket, foglalkozásokat tartanának minden korosztálynak.

Erdei fejlesztő tornapálya a Népszigeten - természetközeli tornapálya, játszótér kialakítása – lehetőleg–, ami szenzomotoros tornával fejlesztené azokat a gyerekeket, akiknek a mozgás- vagy idegrendszeri fejlődése segítségre szorul.

Többgenerációs programok - a Fillér utcai II. számú Gondozási Központban komplex szolgáltatási csomag részeként a különböző korosztályok egymásra találását, közösségi életének fejlesztését célzó program kidolgozása és megvalósítása.

Biodiverz növénykiültetés – a XI. kerületi Karolina út középső zöldsávjába biodiverz, beporzóbarát, önfenntartó növénykiültetés a jelenlegi gyep helyett.

Közösségi tér a Hárosi-Duna partjára - egy olyan közösségi tér kialakítása, ahol az oda látogató gyalogosok, kerékpárosok, családok megpihenhetnek: például piknikasztalok, padok, kerékpártámasz elhelyezésével.

Helyi nagy ötletek

Ebben a kategóriában főként nagyobb terek, utcák megújítására, közvécék elhelyezésére és közterületek új funkciókkal való fejlesztésére lehet szavazni, néhány ezek közül:

Árnyékosabb, hűsebb Széll Kálmán tér - napvitorlák és további, lehetőleg talajkapcsolatos fák elhelyezése a Széll Kálmán téren.

Élettel teli Gellért-hegy - közparki, zöldfelületi, parki kikapcsolódási lehetőségek fejlesztése, összhangban a Gellérthegy stratégiai tervével, élőhelymegóvási intézkedések.

A Nagykörút egy szakaszának megújítása - a Podmaniczky utca és az Aradi utca közötti szakasz mindkét oldali megújítása a kerékpársávok és a zöldfelületek tekintetében - elsősorban taktikai urbanisztikai eszközökkel.

Csapadékvíz-mentesítés elszivárogtatással a Csillaghegyi-öblözetben - a burkolt felületekről összegyűlő csapadékvíz elszivárogtatása az utcák legmélyebb pontjain a zöldsávba süllyesztett szikkasztó cellák segítségével, amelyekhez résfolyókák vezetik a vizet.

Új funkciók az Elvis Presley parkban - Az Elvis Presley park fejlesztése közösségi tervezést követően, például többfunkciós utcabútorok, sportolási lehetőségek, interaktív kiállítás vagy kutyás infrastruktúra kialakítása, a park megközelíthetőségének javítása.

Esélyteremtő Budapest

Itt első sorban szociális szolgáltatások, rászorulókat elősegítő tervek szerepelnek.

Szabadtéri öltözőszekrények, értékmegőrzők sportolóknak - futók és sportolók számára könnyen elérhető szabadtéri csomagmegőrzők, öltözőszekrények létrehozása kiemelt helyszíneken (pl. Margit-sziget, Normafa).

30-as zónák kialakítása - 30 km/órás sebességcsillapított övezetek kijelölése a városban a közlekedés lassítását szolgáló fizikai beavatkozások megvalósításával, egyben lehetővé téve – ha a körülmények engedik – az egyirányú mellékutcák megnyitását a kétirányú kerékpáros közlekedésnek.

Higiéniai eszközök juttatása az arra rászorulóknak - alapvető higiéniai termékek (például tamponok, egészségügyi betétek, óvszerek, ragtapaszok) biztosítása rászorulóknak, többek közt a menstruációs szegénység csökkentése érdekében.

"Budapest HELP" utcai segítő szakszolgálat hajléktalanoknak - koordinált segítő szakszolgálat létrehozása, amelynek a célja a közterületen történő mentális segítségnyújtás.

Tárolószekrények hajléktalanok számára - Budapest hajléktalanszállóin olyan zárható fémszekrények kialakítása, amelyekben az érintetteknek lehetőségük lenne tárolni a dolgaikat, személyes tárgyaikat.

Közösségi programok rászoruló embereknek - segítsük a fővárosi szociális ellátórendszerben támogatott rászoruló embereket abban, hogy eljussanak meglévő, vagy számukra szervezett kulturális, közösségi programokra.

Nyitott Budapest

Ebben a kategóriában jellemzően a közösségi programok, a sportolási és művészeti lehetőségeket biztossító ötletek szerepelnek.

Üres kirakatok használata művészeti, társadalmi célra - üresen álló üzletek kirakatainak felhasználása művészeti alkotások vagy civil/társadalmi üzeneteket hordozó installációk elhelyezésére, bemutatására.

Szabadtéri grillezők - szabadtéri elektromos grillezők vagy hagyományos faszenes közösségi grillezők telepítése teszt jelleggel.

Utcazenepontok - fővárosi tereken, közterületeken, parkokban utcazenepontok kijelölése, amelyeket zenészek, zenekarok foglalhatnak le idősávokra, hogy ott koncerteket adjanak.

Helló Aktív Budapest! - folytatódjon az a program, melynek keretében Budapest lakói heti rendszerességgel, ingyenesen vehetnek részt különböző sportfoglalkozásokon.

Bolhapiacok - rendszeres szervezése, a város több pontján (például: Rákóczi téri, Kórház utcai, Bosnyák téri, Nagyvásárcsarnok, Fehérvári úti vásárcsarnokok).

Szónoklati helyek - az angol Speakers' Corner mintájára valamelyik budapesti parkban egy olyan terület kijelölése, kisebb pódium létrehozása, ahol meghatározott időben megengedett a nyilvános szónoklat tartása.

Sokszínű Budapest – a főváros társadalmi kisebbségeinek bemutatkozása, a város etnikai és egyéb kisebbségei is hangot kapjanak, reflektorfénybe kerüljenek. Ez jelenthet zenei rendezvényt, kiállítást, a várossal kapcsolatos beszélgetést, ünnepet – a tartalmat e kisebbségek képviselőivel közösen lehet megalkotni.

Ifjúsági labor kialakítása - olyan labor, ismeretterjesztő bemutató tér létrehozása, ahol játékos, ugyanakkor gyakorlati elemekre épített módszertannal a mindennapokban is felhasználható tudáselemek (természettudományok, informatika, stb.) elsajátításához kaphatnak segítséget a fiatalok.

Köztéri mászófal - egy olyan kültéri mászófal létrehozása, ami minél szélesebb rétegnek – kezdőknek és haladóknak egyaránt – lehetőséget ad ennek a sportágnak a gyakorlására.

Zöld Budapest

Itt főként zöld projektekre, az élhető város megteremtését elősegítő ötletekre lehet szavazni.

Szelektív hulladékgyűjtés nagy forgalmú közterületeken - szelektív hulladékgyűjtők elhelyezése nagy forgalmú tömegközlekedési megállókban, csomópontokban.

Közösségi kertek vagy közösségi fenntartású ideiglenes parkok létrehozása - önkormányzati területen közösségi kertek, illetve közösségi fenntartású ideiglenes parkok létrehozása, ahol a közelben élők kipróbálhatják, tanulhatják a kertészkedést, illetve csatlakozhatnak egy közösséghez.

Közterületi kutyavécék - innovatív utcai kutyavécék létrehozása, amik vonzzák a kutyákat jelölésre, pisilésre.

Madárbarát Budapest - madárbarát környezet kialakítása kis beavatkozások (például madárodúk, költőhelyek) segítségével, szakértők bevonásával, elsősorban azokban a kerületekben, ahol sok fa van (például a lakótelepeken).

Esőkertekben a csapadék megtartása - a lehulló csapadéktömeget ne elfolyassuk a csatornahálózaton keresztül, hanem tartsuk meg azt az erre kialakított városi esőkertekben.

Korábbi évek

Az első szavazásánál 53 projektötletből végül 15 nyerte el a budapestiek tetszését és ezzel a Fővárosi Önkormányzat anyagi támogatását. Ezek között van felnőtt autista szabadidős és kulturális központ, „Budapest peremén” rehabilitációs otthon, legális graffitifal létrehozása, állatterápiás programok idősotthonokban, üres lakások felújítása és bérbeadása hajléktalansággal küzdőknek, ivókutat és kerékpártámaszok létesítése, a városba

Tavaly az aktív és fenntartható közlekedés fejlesztése, így a kerékpáros infrastruktúrával és az akadálymentes gyalogos közlekedéssel kapcsolatos ötletek voltak a legnépszerűbbek, de hamarosan befejeződik a XIII. kerületi Szent István park felújítása is, ahol hamarosan új asztalokon lehet pingpongozni, de alakul az új, aszfaltozott sportpálya is. Ez csupán egy abból a 18 ötletből melyet megvalósított az önkormányzat. A közterületi gyalogos terek árnyékolására, a Szent István körúti kerékpáros közlekedést megkönnyítő fejlesztésekre 50-50 millió forintot fordítottak. Zöld növényzet telepítésére és közösségi kertek létrehozására mintegy 180 millió forintot, de megvalósítás különböző stádiumában vannak olyan ötletek is, mint a köztéri vécék, gyermek- és nyugdíjas napközik és közösségi, „szereld magad” műhelyek is.