KÖZÉLET

Szolidaritási adó: Budapest fellebbez a törvényszék döntése ellen


Fellebbez a Fővárosi Törvényszék nem jogerős döntése ellen a Fővárosi Önkormányzat a szolidaritási adó ügyében. Az elsőfokú bíróság szerint a hatásköre nem terjed ki arra, hogy érdemben vizsgálhassa Budapest keresetét. Dokumentumrészlet!

Fellebbezést nyújt be az Ítélőtáblához a Fővárosi Törvényszék nem jogerős döntése ellen a Fővárosi Önkormányzat a szolidaritási adó ügyében – értesült az énbudapestem.hu. 

A Budapest által indított közigazgatási perben a Fővárosi Törvényszék azzal utasította vissza érdemi vizsgálat nélkül Budapest keresetét, hogy nincs hatásköre arra, hogy a Kincstár eljárásának jogszerűségét megítélje. A bíróság ezt azzal indokolta, hogy szerinte nem közigazgatási szervként járt el a Magyar Államkincstár.

Itt olvasható a Fővárosi Törvényszék döntésének részlete: 

-
Kép: Fővárosi Önkormányzat

A közigazgatási perrendtartásról szóló törvény elvben biztosítja, hogy az államigazgatási szervek minden cselekményének jogszerűségét bíróság megítélhesse. A főváros keresete úttörő volt annyiban, hogy ezt az elvi lehetőséget a gyakorlatban is próbálta érvényesíteni, azonban elsőfokon, nem jogerősen ez nem járt sikerrel.

Az érdemi vizsgálat nélküli visszautasítás azt is jelenti, hogy a keresetben foglaltak érdemében nem foglalt állást a bíróság, vagyis tartalmilag sem a kormánynak, sem az államkincstárnak, sem az önkormányzatnak nem adott igazat.

A kereset benyújtásával Budapest annak megállapítását kérte a törvényszéktől, hogy jogtalanul követelnek a fővárostól – szolidaritási hozzájárulás címen – az államtól kapott normatív támogatásnál nagyobb összeget.

Arra is kérték a bíróságot, hogy adjon jogvédelmet a fővárosnak, a per jogerős lezártáig tiltsa meg, hogy az Államkincstár levonja a szolidaritási adót a Budapest számlájáról. Karácsony Gergely főpolgármester korábban arról beszélt, hogy Tarlós István vezetése alatt még csak 5 milliárdot, idén már 58 milliárd forintot, jövőre várhatóan 70 milliárd forintot vonnak el a fővárostól szolidaritási adó címen.

Ma reggel Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebookon úgy értelmezte a döntést: „a Fővárosi Törvényszék visszautasította a főpolgármester keresetét, amelyben az adófizetés alól próbált kibújni”. Arra azonban nem tért ki, hogy a döntés azon alapult, hogy a bíróság a hatáskörének hiányát állapította meg.

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebookon erre úgy reagált, hogy „dermesztő jogértelmezésnek” tartja a törvényszék döntését. 

Hiszen a közigazgatási cselekvések jogszerűségének vizsgálata még az Alaptörvény szerint is a bíróságok hatáskörébe tartozik. Ha úgy lehetne egy állami szervnek pénzt beszedni és bankszámlát inkasszálni, hogy nincs efölött bírósági kontroll, az még Putyin Oroszországánál is mélyebbre taszítaná a közállapotokat.

Hozzátette: „csak remélni tudom, hogy nem politikai nyomásra hozta ezt a döntését”.