FRISS

Elkeltek a Lánchíd régi kandeláberei, mutatjuk, hogy mennyiért!


Több mint ötvenmillió forintot fizetett, összesen hat vevő a Lánchíd elárverezett kandelábereiért.

51 millió forintért kelt el a Lánchíd régi kandelábereinek egy része - értesült az énbudapestem.hu. Az árverésen hat licitáló volt, ebből csak egy magánszemély, a többi cég. Két vevő 4-4 oszlopot vett, a többiek 1-2 darabot.

Kandelláber
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

Korábban beszámoltunk róla, hogy 14 darab, különböző állapotban lévő, a Széchenyi Lánchídról származó kandeláberre lehetett licitálni. Kétféle kandeláber került kalapács alá:

  • a komplett vagy más néven hosszú lámpa lámpatest, oszlopból és talapzatból áll, és fontos faktor, hogy a díszítése milyen állapotban van. A 14 darabból csak 6 komplett, a 6-ból pedig mindössze egy darab az, aminek nem hiányos a díszítése. Ennek a kikiáltási ára 1 100 000 + áfa, a többi díszítése hiányos, ezek 990 000 forint + áfába kerültek.
  • a rövid kandeláber lámpatestből és oszlopból áll. Ezekből 8 darabot árvereztek el, 4-4 a hiányos és hiánytalan díszítésűek aránya, kikiáltási áruk pedig 750 000 + áfa és 675 000 + áfa volt, természetesen egyenként.

Az árverés feltétele az volt, hogy a jelentkezőnek el kellett fogadnia az árverési dokumentációt és 200 ezer forint árverési biztosítékot be kellett fizetnie 2023. augusztus 1. éjfélig.

Kandeláber
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

Az árverésből befolyó összeget a kárpátaljai testvérvárosnak, Beregszásznak ajánlja fel Budapest, a helyi kórház, és különösen a frontról hazatérők rehabilitációját szolgáló fejlesztések támogatására.

További harmincnégy darab, a Lánchídon már nem használható kandelábert olyan, főként állami vagy önkormányzati fenntartású intézményeknek (főleg múzeumoknak) adnak át térítésmentesen, amelyek egyrészt ezt kérték, másrészt biztosítani tudják a kandeláberek kulturális célú fenntartását.

Írtunk róla, hogy a meglévő testvérvárosi kapcsolat alapján, diplomáciai ajándékozás keretében Prága városa két kandelábert kap, hat kandeláber pedig a megújuló Városháza Parkban fog világítási funkciót ellátni.