STÍLUS

Őslakosok a Szigeten – miattuk hozták létre Budapest egyik legújabb természetvédelmi területét


A feladat: elmagyarázni a szigetlakóknak, miért kell védeni a part menti galériaerdőt. A megoldás: kvíz és nyereményjáték a WWF sátrában, menő plakátok a kerítésen. Eredmény: az értékes terület megvédve, de egy nyárfa és egy skarlátbogár eltűnt.

A Sziget Fesztiválnak is otthont adó Óbudai-sziget egy részét védetté nyilvánította a Főváros, ami azt is jelenti, hogy bizonyos, korábban a fesztiválhoz tartozó területek tavaly óta le vannak zárva a fesztivál alatt. 

-
Kép: sziget.hu

A Sziget, a WWF és a Főváros tavaly is és idén is együtt igyekezett elmagyarázni a pár napra, vagy maximum egy hétre érkező szigetlakóknak, hogy más, huzamosabb ideig ott élő lakók érdekében a Sziget ideje alatt lezárással is óvni kell a part menti galériaerdőt. A védetté nyilvánítás részleteit korábban megírtuk, most azokat a művészi plakátokat mutatjuk be, amikkel a szigetlakók találkozhattak a 25 hektáros galériaerdőt védő kerítésnél. 


 

A siker sajátos fokmérője, hogy a fekete nyár és a skarlátbogár plakátja tavaly egyszerűen eltűnt, bízunk benne, hogy legalább lelkes orgazdák otthonát díszítik. Az idén még nagyobb méretben kikerülő grafikákat Mályi Soma készítette. 

A nemrég létrehozott természetvédelmi terület lakói közül a szakemberek öt olyan fajt választottak ki, amik jól illusztrálják, hogy miért szorul védelemre a galériaerdő (róluk részletesebben írtunk korábban), de a védettségre nem csak miattuk volt természetesen szükség. Emiatt a cím is némi pontosításra szorul: „Őslakosok (valamint a több évtizedes kihagyás után visszatérő hód) a Szigeten – többek között miattuk hozták létre Budapest egyik legújabb természetvédelmi területét." 

-
Kép: Ruzsa Rania/Főváros
-
Kép: Ruzsa Rania/Főváros

A fesztivál végével a kerítések lekerülnek, a terület bizonyos korlátozásokkal, de újra látogatható. Ahogy korábban is írtuk: Ahhoz, hogy a galériaerdő élővilágát megőrizzük, nekünk, lakosoknak is változtatnunk kell a szokásainkon, hiszen csak a terület zavartalansága mellett tudjuk a galériaerdő komplex ökológiai rendszerét fenntartani. Emiatt a galériaerdő 25 hektáros természetvédelmi területe csak korlátozottan megközelíthető. A töltésen futó sétány továbbra is bejárható a lakosok számára, de a kutyával érkezők csak pórázzal vihetik be az ebeiket. Szintén látogatható a szigetspicc, ami sekély partjával, változatos növényvilágával és egyedülálló panorámájával a szigetre kutyával vagy társasággal érkezők egyik kedvenc helye. 

-
A skarlátbogarak és a budapesti Solaris trolik színterve gyakorlatilag azonos. Fontos különbség viszont, hogy míg azt pontosan lehet tudni, hogy a legújabb 48 Solaris troli már forgalomba állt, a budapesti skarlátbogorak száma és mozgása lényegesen nehezebben meghatározható. ( tavalyi plakát, kép: WWF)