STÍLUS

Hol lakna Barbie Budapesten? – avagy rózsaszín álomházak városszerte


Az egész világ újra Barbie-lázban ég, 0-99 éves korig, hála a Greta Gerwig rendezte, hétvégén debütált alkotásnak. A film legerősebb eleme a színészek játéka mellett a kinézete: a látvány- és tárgyi világa, úgyhogy most ez ihletett meg minket: megnéztük, milyen olyan házak, kastélyok, villák vannak Budapesten, amelyek akár Barbielandben is állhatnának.

Lakóház a Várnegyedben

A városban itt a legszínesebbek a házak, nem volt nehéz megtalálni az ideális rózsaszín árnyalatút a Táncsics utcában. Itt minden középkori alapokra épült, ez a letisztult klasszicista lakóház is. Ha létezik ilyen, itt biztos egy elegáns Barbie-matróna élne, akivel virágmintás porcelán csészéből ihatnánk a képzeletbeli teát.

-
Kép: Bartha Dorka/Énbudapestem

Zichy-kastély

A klasszik hercegnő Barbie gondolkodás nélkül beköltözhetne ide Óbudára. A barokk épületet a valóságban Zichy Miklós tervei szerint kezdték el építeni az 1700-as évek közepén, berendezése vetekedett az akkori főúri kastélyokéval.

-
Kép: Bartha Dorka/Énbudapestem

Szecessziós bérház

A századfordulós nagyvárosi Barbie egészen biztos boldogan költözött volna be ebben a hatalmas, elegáns és mókus, medve és bagoly domborművekkel díszített szecessziós budai bérházba a Kiss János Altábornagy utcában. 

-
Kép: Bartha Dorka/Énbudapestem

Budai villa

EZ.A.KLASSZIK.BARBIE.HÁZ. Pont, ahogy gyerekkori álmainkban elképzeltük. Rózsaszín is, elegáns is, ránézésre a két világháború között épülhetett, az akkor dívó neobarokk vonalat erősítve.

-
Kép: Bartha Dorka/Énbudapestem

Bauhaus villa

Vagyis hát modern, nem Bauhaus, de azért elég közel áll hozzá. A tervezője Árkay Bertalan, Árkay Aladár fia, akiknek a családi villája, és műtermük pár házzal lejjebb volt az Alma utcában, közös fő művük a Városmajori Jézus Szíve Plébániatemplom. Barbieland giccséből itt egy kicsit vissza kéne venni, de a fehér-rózsaszín terekben élő Barbie rendhagyó módon rövid hajjal és rövidülő szoknyában, a kertben olvasgatná Zelda Fitzgerald és Erdős Renée regényeit. 

-
Kép: Bartha Dorka/Énbudapestem

Modern lakások városszerte

Míg nyugati rokonai felhőkarcolóban éltek, a vasfüggönyön túli Barbieland lakóinak be kellett érnie a hazai modern rózsaszín gyöngyszemeivel. A 20. század második felének emancipált, nagyvárosi nője természetesen saját lakást tartott volna fent ezekben, nem ismert volna társbérletet se várólistákat. Ezek az épületek kicsit olyanok már, mintha felnőve a LEGO szettünket is elővettük volna, hogy vegyítsük a Barbie világával. 

-
Kép: Bartha Dorka/Énbudapestem
-
Kép: Bartha Dorka/Énbudapestem