KÖZÉLET

Megrongálták a traffipaxokat a gyorsulási versenyek útvonalán


Működésképtelenné tették a főváros által üzemeltetett, gyakorlatilag új traffipaxokat a Váci úton, a gyorsulásos versenyek szokásos helyszínén. Az egyik kamera rongálóit felfegyverkezve elkövetett garázdaság és rongálás bűntette miatt hallgatta ki a rendőrség.

A Váci úton tavaly május óta működik (működne) két traffipax, melyeket a főváros és a XIII. kerület létesített, és az eszközöket a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatósága üzemelteti. Az adatok az ORFK-hoz futnak be, a bírságot is ők szabják ki.

Az egyik traffipax „ablakait” kalapáccsal bezúzták, a másikat egy, a rendőrség által hivatalosan meg nem nevezett eszközzel tették működésképtelenné. A civil szakemberek feltételezése szerint nem öncélú rongálás történhetett, hanem az úton gyakori gyorsulásos versenyek előtt akartak szabad utat nyitni az elkövetők.

-
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

Az ügy akkor került ismét reflektorfénybe, amikor Karácsony Gergely az Árpád hídi halálos közlekedési baleset kapcsán többek között azt írta a Facebookon:

„felfoghatatlan, hogy miért lőtte ki valaki fegyverrel a főváros korábban kihelyezett kameráit.”

A főpolgármester egyébként rendszerszintű problémának nevezte az Árpád hídon történt tragédiát, ami sebességmérő kamerákkal és a kemény büntetésekkel megelőzhető lett volna. Ezek hiányában történhetett meg, július 1-jén, szombaton, nem sokkal éjfél után egy Mercedes, a Róbert Károly körút Teve utcai sarkától két BMW-vel kezdett el versenyezni. A sofőr 137-tel ment, amikor az Árpád hídon elvesztette az uralmát a gyorsulási versenyeken is használt, RACE-001 rendszámú Mercedes felett, átszakította a szalagkorlátot és elütötte az ott haladó 26 éves kerékpárost. Azóta a gázolót a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte.

Megkerestük a Budapesti Rendőr-főkapitányságot (BRFK), hogy megtudjuk, hol tart a nyomozás a Karácsony által is említett – a kamerákat kiiktató –  esetekben, valóban fegyverrel lőtték-e ki a kamerákat? A BRFK válaszában azt írta, hogy összesen két ilyen jellegű rongálás miatt indított nyomozást. Az egyik esetben, amely 2022 novemberében történt a Váci út városközpont felé vezető szakaszán, a nyomozást május elején felfüggesztették, mert - mint fogalmaztak – „az elkövető kiléte a nyomozásban nem volt megállapítható”.

A másik esetben felfegyverkezve elkövetett garázdaság és rongálás bűntette miatt két férfit hallgatott ki a BRFK gyanúsítottként. Ők a gyanú szerint idén februárban a Váci út városból kivezető irányában elhelyezett kamerát rongálták meg egy kalapáccsal. A gyanúsítottak szabadlábon védekeznek.

A BRFK leszögezte, hogy a másik rongálást sem lőfegyverrel (vagyis nem tűzfegyverrel vagy 7,5 joulnál nagyobb csőtorkolati energiájú légfegyverrel – A szerk.) követték el. De hogy mivel, azt nem részletezték.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság jelenleg, illetve az elkövetkező időszakban is rendszeresen, visszatérő jelleggel ellenőrzi ezeket a helyszíneket, a további rongálások megelőzése céljából – áll a rendőrség válaszában.

-
Kép: Merész Máron/Énbudapestem

Korábban a két megrongált traffipax mellett ugyanott felszereltek egy piroson való áthaladást rögzítő berendezést is, melyet szintén a főváros rendészeti cége üzemeltet. A traffipaxokat jelenleg javítják, várhatóan idén újból üzembe helyezik őket.