STÍLUS

Ilyen, amikor életre kel egy tér – rá se ismerni a kísérleti módszerekkel átalakított Harminckettesek terére


A nyolcadik kerület már több alkalommal is példát mutatott, hogy hogyan lehet kísérleti, kis léptékű beavatkozással drasztikusan megváltoztatni egy környék hangulatát, és tesztelni, mi is működik az adott helyen, mit szeretnek a városlakók, mire van szükség, és mi az, ami csak papíron tűnt jó ötletnek.

Az első fecske három éve a Bacsó Béla utca volt a kiülős helyekkel, színes aszfaltfestésekkel, virágládákkal, de a tavalyi Népszínház utcai járdafeszt is részben hasonló elven jött létre. A kísérleti módszerek mellett lakossági egyeztetés és ötletelés után, az egészséges utcák koncepció jegyben újult meg a kerületi Déri Miksa utca tavaly télen, valamint készül a Práter és Tömő utca átalakítása is. 

Mivel a Józsefvárosi Önkormányzat szeretné megújítani a Harminckettesek terét, ezért megbízta a RÉV8 munkatársait, hogy tervezzék meg a tér átalakítását. A folyamat első részeként  gyors és költséghatékony eszközökkel alakították át a teret – ezt hívjuk taktikai urbanizmusnak (ilyennel találkozhattok a hétvégente nyitott Rakpartokon is). Ennek során megnézik, mi az ami működik, és mi az ami nem, a végleges kialakításnál pedig majd felhasználják ezeket a tapasztalatokat.

-
Kép: RÉV8

A Harminckettesek tere mostani átalakításának leglátványosabb eleme, hogy a korábban az autók által használt szervízutat, és a Kisfaludy utca Baross utcai torkolatát – a Bacsó Béla utcához hasonlóan – a gyalogos és kerékpáros forgalom veszi át. A tér új szerepe az itt várakozó, közlekedő és időt töltő emberek kiszolgálása lesz, így a mostani tesztidőszak alatt is új ülőfelületeket és növényládákat helyeztek ki, a szervizútra a Baross utca térképét ábrázoló aszfaltfestmény került, és a Józsefvárosi Múzeummal közösen készített kiállítást is meg lehet már nézni.

-
Kép: RÉV8

A forgalmi rend is az alábbiak szerint alakult át a környéken: a Kisfaludy utca az átalakítás után a Futó utca - Kis Stáció utca útvonalon elérhető. Azok akik eddig a Kisfaludy utcáról kanyarodtak ki a Baross utcára, most ugyanezt a Futó utca - Kis Stáció utca - Vajdahunyad utca útvonalon tehetik meg. A szervízúton lévő rakodóhely megszűnik, és helyette két újat létesítenek, egyet a József körúton, egyet pedig a Kisfaludy utcában, illetve a McDonald’s előtt lévő MOBI pont a SPAR elé kerül át.