KÖZÉLET

Aláírásgyűjtést kezdeményezett a kínai vegyianyagelosztó-központ ellen a soroksári polgármester


Bese Ferenc közölte: amíg ő a kerület polgármestere, addig az elosztóközpont nem fog megépülni. Változtatási tilalmat rendelne el a kormány által kiszemelt területen.

„Nem szeretnénk, hogy vegyianyagelosztó-központ létesüljön Soroksáron!”

– közölte hivatalos Facebook-oldalán Bese Ferenc. A XXIII. kerületi polgármester egyúttal bejelentette, hogy kezdeményezésére az önkormányzat aláírásgyűjtésbe fogott a központ megépítése ellen.

Ahogy arról az Énbudapestem.hu is beszámolt, a sajtó június 27-én, kedden reggel hozta nyilvánosságra: Kína vasúton Magyarországra szállítaná az Európába szánt veszélyes vegyianyag-termelésének jelentős részét, hogy itt létrehozott elosztóközpontokból lássák el a kontinens akkumulátorgyárait és más ipari üzemeit – legalábbis ez derült ki a Direkt36 által elsőként megismert belső kormányzati anyagból, amelyben az is ott áll, hogy a magyar kormány támogatja az egyelőre nem nyilvános, de előrehaladott állapotban lévő terveket.

A lap szerint a dokumentumok két helyszínt is megjelölnek a vegyianyagelosztó központjának helyszínéül: az ország keleti határán fekvő Záhony vasúti átrakodóhelyét, valamint a Budapesten már régóta működő, BILK terminál néven ismert logisztikai létesítményt, amelynek a megépítéséről szóló hivatalos együttműködési megállapodást Rogán Antalék 2023 szeptemberében, Kínában tervezik aláírni, amikorra már az is eldől, a kettő közül melyik lesz a helyszín. A cikk szerint a magyar–ukrán határon fekvő Záhony az orosz–ukrán háború miatt logisztikailag problémássá vált, ugyanis az ukrán vasúthálózat jelentős károkat szenvedett, és csak a fegyveres konfliktus utáni helyreállítást követően volna értelme ide tervezni egy ilyen létesítményt. Ezért a logikus következtetés az, hogy a magyar kormány a soroksári központ megépítését fogja támogatni.

A témát Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere a cikk megjelenése után már másnap a Fővárosi Közgyűlés elé vitte, és az általa benyújtott előterjesztést – amely szerint a BILK terminál melletti mezőgazdasági területet nem engedik átminősíteni úgy, hogy azon később raktározási tevékenységet végezhessenek – meglepetésre a Fidesz képviselőcsoportjának tagjai is megszavazták, tehát

a közgyűlés 28 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül, egyhangúlag mondott nemet a vegyianyagelosztó-központra.

Ettől függetlenül a DK a közgyűlés ideje alatt jelezte, hogy helyi népszavazást kezdeményeznek az ügyben, a Momentum pedig már elindított egy petíciót a kérdésben.

Bese Ferenc, Soroksár független (Fidesz által támogatott) polgármestere szintén a közgyűlésen jelezte: szerinte nem lehet elvenni Soroksár jogát arra, hogy saját hatáskörben lépjen, vagyis változtatási tilalmat rendeljen el a területre. Kezdeményezésére ehhez kezdett most aláírásgyűjtésbe a kerület. Azonban érdemes tudni: az önkormányzatok által elrendelt változtatási tilalmakat a kormány minden gond nélkül felül tudja írni egy magasabb rendű jogszabállyal.

A soroksári polgármester az aláírásgyűjtésről szóló posztjában arra kérte az országos pártokat és közéleti szereplőket, hogy tegyék félre nézetkülönbségeiket, és ne politikai haszonszerzésre használják a kialakult helyzetet, és azt is bejelentette, hogy a kerületi képviselő-testület frakcióvezetőivel egyeztetve jövő héten rendkívüli testületi ülést tartanak a témában.