FRISS

A fociultrák pusztítása után összefogott a Liszt Ferenc tér


Ürülékkel bekent fák, megrongált éttermi bútorok kísérték az Európa-Liga budapesti döntőjére érkező focidrukkerek útját. A Liszt Ferenc téren a virágok többsége megsemmisült. Két fővárosi kerület felajánlotta segítségét Terézvárosnak.

Az öt napja ültetett négyezer virág több mint fele elpusztult, amikor mintegy háromezer külföldi szurkoló összegyűlt a Liszt Ferenc téren – tudtuk meg Soproni Tamás VI. kerületi polgármestertől.

Mint ismert: szerdán este az UEFA Európa-Liga döntőjét tartották a budapesti Puskás Arénában, ahol a Sevilla és a Róma csapata mérkőzött meg egymással. Hosszabbítás után tizenegyesekkel végül a spanyolok győztek.

Már délelőtt ellepték a várost az olasz és a spanyol szurkolók, de érkeztek más országokból is: a Liszt Ferenc téren lengyel ultrák csaptak össze a Sevilla drukkereivel, egymást dobálták hamutartókkal, székekkel és más tárgyakkal, amiket a vendéglátóhelyek teraszán találtak. A rendőrség adatai szerint 16 ezer olasz és 13 ezer spanyol drukker érkezett Budapestre, de számos hazai és más országból érkező szurkoló követte élőben a mérkőzést. Összesen 61 ezer ember volt a lelátókon.

Liszt
Széttaposott virágok a Liszt Ferenc téren Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

Információink szerint az éttermek bútoraiban is kárt okoztak a szurkolók, a kitaposott virágok mellett széttört üvegek, elhajigált pizzásdobozok, ürülékkel bekent fák maradtak utánuk. A focidrukkerek okozta kár értékének felmérése még folyamatban van.

Liszt
Ültetés 5 napja. Kép: Pelikán János//Képszerkesztőség

 

Liszt
Ugyanott a szurkolók után, ma reggel. Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

Soproni Tamás lapunknak azt mondta, nehezményezik, hogy a szervezők nem tájékoztatták őket a focidrukkerek vonulásának várható útvonaláról. Mint mondta, a pusztítás után összefogott a Liszt Ferenc tér: már szerda este megkezdték a kármentesítést, lemosták a fákat, száz zsáknyi szemetet gyűjtöttek össze az önkormányzat, a vendéglátóhelyek emberei és a helyi lakosok.

Liszt
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

A virágok pótlása nem megy gyorsan, azokat meg kell rendelni, de a polgármester szerint Kovács Péter XVI. kerületi és Niedermüller Péter erzsébetvárosi polgármesterek felajánlották, hogy átadnak növényeket Terézvárosnak.

A meccs további mérlege:  összesen tizennégy szurkolót fogtak el, illetve állítottak elő a rendőrök: két lengyel, egy olasz és egy magyar állampolgárt garázdaság, egy német állampolgárt rendbontás, nyolc lengyel állampolgárt kábítószer birtoklása gyanúja miatt, egy lengyel állampolgárt pedig pirotechnikai termékkel kapcsolatos szabálysértés miatt. 

Borítókép: Soproni Tamás/Facebook