STÍLUS

Budapest zölden sokkal tavaszabb! – közel 1500 fát ültetett az évszakban a FŐKERT


Tisztább levegő, kevesebb por, nyáron a hősziget hatás csökkentése, a szemünknek és az agyunknak nyugtató zöld szín és sok-sok élőlény otthona – és ez csak a töredéke annak, amit a városi fák adnak nekünk.

Budapest tiszta levegőjéhez a FŐKERT idén eddig összesen közel 1500 új fa ültetésével is hozzájárult, így több mint 600 új fasori és parkfával bővült az állomány, 10 db idős fa lett kiültetve, és közel 900 erdészeti facsemetével gazdagodtak a fővárosi erdők. Sőt az egyik fácskát maga Jane Goodall ültette el, amikor itt járt. 

Hol virulnak az új fácskák?

Budapest fennállásának 150. évfordulója alkalmából igencsak nagy számú facsemete ültetésére került sor a Hungária körúton és a Könyves Kálmán körúton: 150 db oszlopos szillel (Ulmus ’Columella’) pótolta a FŐKERT a fasor kiszáradt és balesetveszély miatt kivágott oszlopos juharfáit. A szil várhatóan jobban fogja tolerálni a kedvezőtlen városi körülményeket, és a betegségekkel szemben is ellenállóbb. 

-
Kép: Berecz Valter/Képszerkesztőség

Budán, a XII. kerületben is nagyobb mértékű faültetés zajlott, a Fodor utcában a pótlási kötelezettségnek eleget téve 58 db közönséges pagodafa (Styphnolobium japonicum) zöldíti újra a fasort, a Németvölgyi úton pedig 44 db korai juhar (Acer platanoides) lett elültetve. Ebben az ültetési szezonban kerültek a Fiumei útra lepényfák (Gleditsia triacanthos ’Skyline’), valamint a Kőbányai útra hazai nemesítésű, gömb koronájú virágos kőrisek (Fraxinus ornus ’Mecsek’) és fatermetű, szárazságtűrő galagonyák (Crataegus sp.).

A budapestiek a parkokban is több helyen találkozhatnak frissen ültetett csemetékkel, például a Népligetben, vagy a Feneketlen-tónál is. Ezeken a helyszíneken, valamint a Pünkösdfürdő parkban és a Gesztenyéskertben a FŐKERT szakemberei nemcsak fiatal csemetéket ültettek, hanem egy speciális idősfaátültető géppel 25 évnél idősebb fákat is - törökmogyorót (Corylus colurna), kőrist (Fraxinus sp.) szivarfát (Catalpa bignoinodes), páfrányfenyőt (Gingko biloba) és vörös tölgyet (Quercus rubra). Ezek az úgynevezett koros fák már jóval nagyobb zöldtömeggel rendelkeznek, mint a díszfaiskolából frissen kikerült fiatal fák, ezért hatékonyabban növelik meg az adott területen a fotoszintetizáló zöldfelület nagyságát.

-
Kép: Tuba Zoltán/Képszerkesztőség

Természetesen az erdősítés sem maradt el ebben a szezonban: a Felsőrákosi-réteken közel 500 db erdészeti facsemete kezdheti meg a növekedést, a Szépvölgyi-erdőben pedig mintegy 400 erdészeti facsemetével növelte a faállományt a BKM FŐKERT Kertészeti Divíziója a Jane Goodall Intézet támogatásával és önkénteseinek részvételével. A májusi erdőtelepítést a világhírű környezetvédő és tudós, Dr. Jane Goodall személyes jelenlétével is megtisztelte, és egy gyertyán (Carpinus betulus) elültetésével maga is hozzájárult Budapest zöldfelületeinek növeléséhez.

-
Kép: Bartha Dorka/Énbudapestem

A frissen ültetett fák sérülékenyek, még meg kell szokják új környezetüket, ezért mindenki vigyázzon rájuk, és a kutyákat se engedjétek a dolgukat végezni a tövükben, nehogy kárt tegyenek a csemetékben.  

A tavasszal elindult a virágültetési szezon is, több helyen a Lánchidat és oroszlánokat jelenítenek majd meg az új virágágyások Budapest 150. születésnapja alkalmából. Ezekről az izgalmas dolgokról Zakar Andrást, a FŐKERT főigazgatóját kérdeztük videóban, nézzétek meg. Sőt, már kezdenek virágba borulni a méhlegelők is, a beporzók legnagyobb örömére.