STÍLUS

Faültetésen jártunk Jane Goodall-lal a budai hegyekben


A világhírű etológus-környezetvédő és munkatársai egy illegális szeméttel teli, invazív fajokkal benőtt területen ültettek el 257 db facsemetét és cserjét a Szépvölgyi út mentén.

Jane Goodall sokunk gyermekkorának fontos alakja, rá még tényleg azt tudjuk mondani felnőtt fejjel is, hogy igazi példakép. A csimpánzok viselkedését tanulmányozó, új korszakot nyitó kutatását 1960. július 14-én kezdte el Tanzániában, de az elképesztő tudományos életműve mellett pont olyan fontos a környezetvédelmi aktivizmusban vállalt szerepe is. 

Jane Goodall és az általa képviselt szellemiség a felelős állampolgári aktivizmusnak egy olyan példamutató formája, amely nemcsak a tiltakozásra épít, hanem az aktív cselekvésre is.

-
Jane Goodall / Kép: Ruzsa Rania/Budapest Városháza

 

„Minden egyes apró cselekedet számít. Minden egyes ember minden egyes nap és minden egyes percben tehet azért, hogy jobb legyen a világ.”

A faültetést a budapesti véderdő sávban a Jane Goodall Intézet támogatta (nem saját forrásból, hanem közvetve más cégek támogatásából).

Összesen 257 db facsemetét ültettek el a FŐKERT szakembereivel a támogató cégek és az Erdővédő Alapítvány önkéntesei, többségében kőrist, juhart, és nagy számban cserjeféléket, mogyorót, kecskerágót és kökényt.

-
Kép: Bartha Dorka/Énbudapestem
-
Kép: Ruzsa Ránia/Budapest Városháza

 

Tényleg megható volt látni, ahogy Jane Goodall töretlenül sugárzó életörömmel és a kamerák kereszttüzében is a természetre figyelt: a frissen ültetett fácskák egy-egy levelét szertartásszerűen megcsókolta, ezzel adta át saját energiáit és szeretetét a növényeknek.

(Kiemelt kép: Bartha Dorka/Énbudapestem)