FRISS

Meghalt Lang Györgyi


66 éves korában otthonában, barátai és családja körében érte a halál.

Lang Györgyi, a Pa-Dö-Dő énekesnője, színésznő, műsorvezető hosszú évtizedek óta sclerosis multiplex betegségben szenvedett, két éve stroke-ot kapott, kerekesszékbe kényszerült. 

Édesapja, Lang Elemér a Budapesti Honvéd Kosárlabda szakosztályának elnöke volt. Szülei másfél éves korában elváltak. Mostohaapja Mécs Károly színművész volt. A Színház és Filmművészeti Főiskola elvégzése után a Pécsi Nemzeti Színház tagja volt és 1988-ban alapította meg Falusi Mariannal a Pa-Dö-Dő együttest.

Falusi Mariannal A Rémségek kicsiny boltja musicalben szerepeltek együtt. Először az Interpop Fesztiválon léptek fel, a rendszerváltozáskor jelent meg a szovjet katonák kivonulásáról szóló Bye, bye Szása című daluk, ami hatalmas sláger lett. 

Karácsony Gergely főpolgármester ezt írta Lang Györgyiről: "Falusi Mariannal együtt fontos szerepe volt abban, hogy a rendszerváltás egyszerre felszabadító és sok új terhet hozó időszaka derűvel, humorral, iróniával telt meg."

Gréczy Zsolt, DK-s politikus, aki korábban a Pa-Dö-Dő szövegírója volt, így emlékezett meg róla:  "Györgyi szabad volt, aki gyűlölte, amikor lábbal tiporják az emberi jogokat, a szabadság eszményét. Értékrendjéből soha nem engedett. A betegségével tudta, mi vár rá, és mindenki más is, mégis megrendítő, hogy nincs többé. A Pa-Dö-Dő jelenség volt, a vállald azt ami vagy jelensége. A szabadság üzenete a rendszerváltás idején. Humor, az ész tisztelete, szatíra, szókimondás, érzelem. A szeretet igénye."

Falusi Mariann este egy dallal búcsúzott barátjától. Megosztotta a Facebookon Kulka János Ez a hely című dalát, amit korábban Lang Györgyivel együtt énekelt el.