FRISS

Szemből vagy hátulról, parkolóban vagy úton: nem lehet megúszni az új traffipaxot


A TraffiCapture TC-108 kifejezetten arra született, hogy mozgó autóból mérje a járművek sebességét. A magyar fejlesztésű és gyártású traffipax a főváros útjain mutatta meg, mit tud.

Negyven új, különleges képességekkel felszerelt sebességmérő berendezést szerzett be a rendőrség, kedden, a Készenléti Rendőrség Kerepesi úti telephelyéről indulva pedig be is mutatták az eszközt – írja a Police.hu.

A traffipaxok típusa TraffiCapture TC-108 névre hallgat, az amerikai lézertechnológiát leszámítva pedig a 4iG és a rendőrség közös fejlesztése:

kifejezetten arra született, hogy mozgó szolgálati autóból ellenőrizze a többi, szintén mozgó jármű sebességét – de egy szimpla állványon is elvégzi a feladatát.

A TraffiCapture TC-108 nemcsak a mérőjárművel egy irányba haladó, hanem a szemből érkező autók, motorok, buszok sebességét is képes rögzíteni, ráadásul teljesen digitális, elődeinél több automatizmus és jobb képfelbontás jellemzi, és az érintőképernyője is levehető.

A mérésügyi hatóság egyenként hitelesítette a negyven darab készüléket, első éles bevetésük 2023 júniusában várható.

De addig sem állnak a sarokban, ugyanis meg kell tanulni használni őket. Eddig negyven mentor végezte el a szükséges elméleti és gyakorlati oktatást, az ő segítségükkel a területi és helyi rendőri szervek közlekedésrendészeti állománya is hamarosan hasonló képzést kap.

A keddi sajtótájékoztatón tesztelt eszköz minden körülmények között helyt állt a fővárosi utakon. 

(Kiemelt kép forrása: Police.hu)