ARCOK

„A Szigeten tapasztalják meg a külföldiek, hogy Budapest nem azonos azzal, amit a hírekben az országról hallanak”


Kádár Tamást, a Sziget Fesztivál főszervezőjét kérdeztük, hogy miként állnak az előkészületek, és hogy mit szólt, amikor Demeter Szilárd belengette a fesztivál megszüntetését. Interjú!

*********************************************************************************************************

*********************************************************************************************************

– Rengeteg programról és fejlesztésről számoltatok be a sajtótájékoztatón, de vannak olyanok, amelyek téged kifejezetten személyesen érdekelnek? Akár előadói vonatkozásban, akár helyszínileg?

Minden évben van olyan nagyszínpadi fellépő, aki kifejezetten érdekel, de igyekszem minél több helyen csemegézni a programokból. Nagyon szeretem a Magic Mirror varieté show-it, legalább egyet megpróbálok megnézni a hat nap alatt. Aztán ott a Colosseum, ahol többször szoktunk találkozni mi is – személy szerint nagyon élem azt a zenei vonalat. Szerencsére nagyon színes a programunk, így természetesen a meló mellett igyekszünk minél többet megnézni ezekből, pláne, hogy nagyon sok olyan van, amire máshol nem is lenne lehetőségünk. Mindez pedig kiegészül a fiam formálódó zenei ízlésével, ő már javában válogatja, hogy mit szeretne megnézni, én pedig ilyenkor vele tartok.

Kádár
Kádár Tamás, a Sziget Fesztivál főszervezője / Forrás: Sziget Fesztivál

 

– Szintén a tájékoztatón említetted, hogy 30 éves lett a Sziget mint cég. Terveztek stábbulit?

– Persze, biztos, hogy meg lesz énekelve a dolog cégen belül. De egy fesztivál esetében nyilván az az érdekes, hogy hányadik alkalommal rendezik meg, és azért a cég életében ez az évforduló nyilván fontos mérföldkő. Pláne, hogy vannak olyan kollégáink, akik fiatalabbak, mint maga a cég!

– Hogy állnak az előkészületek?

– Jól. Van egy-két szokásos döccenő, amiket igyekszünk minél jobban és hamarabb megugrani, de alapvetően minden rendben halad. Szerencsére a tavalyi Sziget nagyon simán és flottul ment, ami megnyugtatta azokat is, akiknek új volt ez az egész műfaj. Gondolok itt arra például, hogy szinte minden kerületnek új polgármestere lett, és változott a főváros vezetése is, ezért hivatali oldalról sok mindenkinek a tavalyi volt az első Sziget Fesztiválja – ha lehet így fogalmazni. De éppen azért, mert tavaly minden nagyon jól haladt, valószínűleg idén még könnyebb lesz.

Sziget
Kép: Sziget Fesztivál

 

– Mennyiben befolyásolja a világgazdasági helyzet a Sziget helyzetét?

– Amit érzünk, és egyre jobban tartunk tőle, az az utazások költsége. Ugyanis aki Európából fapados járatra akar jegyet venni Budapestre, annak szembesülnie kell azzal, hogy messze nem olyan olcsó már idejutni, mint a pandémia előtt. És mivel a Szigetre nagyon sok országból érkeznek, ez egyértelműen olyan tényező, ami hosszútávon gond lehet. Persze azt is érezzük, hogy a háztartások kiadásainak visszaszorítása jelentősen csökkenti a kultúrára és szórakozásra fordított költéseket is. Igaz, hogy ez utóbbi a Szigethez hasonló fesztiváloknak nem árt annyit, mint azt elsőre gondolnánk, mivel az ilyen, mondhatni, bakancslistás rendezvényekre többnyire félreteszik az emberek a pénzüket. Viszont a kisebb szereplőknek, kisebb fesztiváloknak, úgy gondolom, hogy ez sajnos többet fog ártani.

– Budapest számára szerinted mit jelent a Sziget? Gazdaságilag és kulturálisan egyaránt.

– Gazdasági szempontból, ami elsőre eszünkbe szokott jutni, az az őrületes mennyiségű vendég, akikkel hozzájárulunk a város turisztikai bevételeinek növekedéséhez. Ez 100 ezer olyan fiatal turistát jelent, akik itt költik el a pénzüket. De szerintem ennél sokkal fontosabb, hogy a jóhírünket viszik a világban. Ezek a srácok ugyanis idővel talán már családdal térnek vissza, miután megtapasztalták, hogy milyen menő és jó hely Budapest – és mennyire nem azonos azzal, amit esetleg az országról a hírekben hallanak.

Sziget
Kép: Béres Ádám/Sziget Fesztivál

 

– Demeter Szilárd nemrég tett egy olyan megjegyzést, hogy nagyon könnyen megszűnhet a Sziget, ha ők a Petőfi Kulturális Ügynökségben úgy döntenek. Szerinted mi volt az oka ennek a kijelentésnek, és mennyire van reális lehetősége a megszűnésnek?

– Kezdjük a tényekkel: a PKÜ, illetve a hozzá kapcsolódó alapítványok, cégek vették át az Óbudai-sziget déli részét, vagyis a korábban Vizoviczki-birodalom néven ismert területet. Ilyen értelemben, ha cinikus akarok lenni, akkor volt már nehezebb szomszédunk is. De a tréfát félretéve: meghallgatva azt a beszélgetést, amiben ez a mondat elhangzott, azt gondolom, hogy Demeter Szilárd egy nagyon téves és rossz megközelítésű kérdést kapott, amire valószínűleg nem a legfrappánsabb választ adta. De ezzel együtt semmilyen konfliktus, semmilyen rossz viszony nincs a Petőfi Kulturális Ügynökség és köztünk. Teljesen korrektül működünk együtt mind a területhasználatban, mind kulturálisan. Ilyen értelemben nem tudok arról, hogy bármilyen, megszüntetéshez vagy korlátozáshoz hasonló szándéka lenne bárkinek is. És még ha lenne is, úgy gondolom, hogy a Sziget önmagában is intézmény, amit talán nem olyan könnyű megszüntetni. De még egyszer mondom: nem hiszem, hogy bárkinek aszándékában állna megszüntetni a Szigetet. Annál is kevésbé, mert Demeter Szilárd maga mondta, hogy a Szigetnek milyen komoly hozadéka van a magyar kultúra számára.

(Kiemelt képünk forrása: Földes Máté/Sziget Fesztivál)