KULTÚRA

Azt ígéri a Sziget, hogy idén látványosabb, de megfizethetőbb és zöldebb lesz


A járvány óta először ismét teljes kapacitással készülnek a Sziget Fesztiválra: megújuló helyszínek és látványvilág, olcsóbb vendéglátás, fejlődő szolgáltatások és fenntarthatóság.

*********************************************************************************************************

*********************************************************************************************************

Hogy pontosan mire lehet számítani az idei Sziget Fesztiválon, arról Csiszár Virág nemzetközi booking menedzser, Kádár Tamás főszervező és Kardos József programigazgató tartott sajtótájékoztatót kedd délelőtt Budapesten.

Színes helyszínek

Kádár a tájékoztatón kiemelte, hogy

lényegesen látványosabb lesz az idei Sziget, több helyszín új dizájnt kap, valamint a hang- és fénytechnika is fejlődik.

Visszatér a rendkívül népszerű és nemzetközi szinten is egyedi Art Of Freedom, lenyűgöző alkotásaival, látványos térinstallációkkal színesítve a Sziget világát. A fesztiválra vezető út ikonikus K-hídját 2022-ben felújítás miatt korlátozottan lehetett használni, de, mint a szervezők mondták, nagyon bíznak benne, hogy a fővárossal egyeztetve idén már újra díszbe borul a Szabadság Szigetére vezető híd.

A sajtótájékoztatón jelentős fejlesztésként említették, hogy a vendégterek mobilvécéit lecserélik vízöblítéses konténerblokkokra, amik nem csupán funkciójukban nyújtanak magasabb szintű kényelmi szolgáltatást, de látványvilágukban is illeszkedni fognak a Sziget színes forgatagába.

Sziget
Kép: Sziget.hu

 

Megfizethető ételek

A keddi ígéretek szerint a vendéglátás terén is újítanak. Kádár Tamás elmondta, hogy a fesztivál területén kialakított blokkokban, az úgynevezett food courtokban komoly hangsúlyt fektetnek a kényelmi szolgáltatások fejlesztésére. A gazdag hazai kínálat mellett – a hagyományos „fesztiválételeken” túl – a Sziget partnerei ismert és kedvelt éttermek és büfék is lesznek, bővül a nemzetközi kínálat, és a speciális étrendet követők, például a vegánok és a vegetáriánusok is elérhetik a nekik megfelelő ételeket, ráadásul úgy határozták meg az árakat, hogy a fesztiváli nem lehet drágább a fővárosban megtalálható átlagnál.

„Mindemellett minden vendéglátóhely kínálatában lennie kell minimum egy „budget foodnak”, ennek maximalizált ára 2500 forint lesz”

– tette hozzá a főszervező. A food courtok üzemeltetésében kiemelt szempont lett a fenntarthatóság is: a vendéglátósok ennek megfelelően használhatnak étkészletet, csomagolóanyagot, alapanyagot és nagy figyelmet fordítanak az energiatakarékos megoldásokra, valamint a hulladékgyűjtés módjára is.

Zöldebb fesztivál

A sajtótájékoztató során is kiemelt téma volt a Sziget „zöldítése”, amely kapcsán Kádár elmondta: a fenntarthatóság érdekében minimalizálják a robbanómotoros közlekedési eszközök használatát a rendezvény területén, és a legszükségesebb ilyen járműveken kívül a Szigeten dolgozók is csak elektromos vagy emberi erővel hajtott járművel közlekedhetnek. Ezen felül

a III. kerülettel határos galériaerdő melletti részt – az ott lévő védett flóra miatt – idén is lezárják, ezzel is igazodva a főváros és a WWF által végrehajtott természetvédelmi területté való átminősítéshez.

Sziget
Kép: Vágó Csaba/Sziget.hu

 

A szervezők alapvető célja az is, hogy kisebb karbonlábnyomot hagyó ételeket kínáljanak a vendéglátóhelyek, amelyeknek idén már 80 százaléka kínál majd legalább két vegetariánus főételt, és amelyek több mint 40 százaléka már egyáltalán nem kínál majd vöröshúst. Ehhez a vendéglás partnereik körében szerveztek egy kampányt is, amelyben a fenntarthatóság mellett a magyar hozzávalók és élelmiszerek használatát is szorgalmazták. Bevezettek egy hét pontból álló fenntarthatósági kritériumrendszert is, amiből legalább két kritériumnak minden vendéglátósnak meg kell felelnie.

Tavaly a fesztivál teljes hulladékának 42 százalékát hasznosították újra, idén az a cél, hogy ez a mennyiség legalább 50 százalék legyen.

Tovább folyik a munka a kempingezés hulladéktermelésének visszaszorításáért is, gyűjtik hozzá a fesztiválozók videóüzenetben tett ígéreteit, sőt idén már külön kempingrészt is biztosítanak azoknak, akik hulladékmentes környezetben szeretnék tölteni az időt, és ezért vállalják az elköteleződést.

A fesztivál programját a rendezvény weboldalán, vagyis itt lehet tüzetesen átböngészni.

(Kiemelt kép: A Sziget Fesztivál keddi sajtótájékoztatója / Forrás: Sziget sajtóiroda)