KULTÚRA

Gryllus Dorka: Mindannyian egy szexuális aktusból lettünk, mégis elrejtjük a szekrény alá


„A sokszínűséget és a diverzitást szeretnénk megmutatni" - fogalmazott Gryllus Dorka, a SZX_MCHN, avagy vágyaink meghurcoltatása című előadása kapcsán a Budapest Brandnek, melyet az idei Tavaszi Fesztivál alatt mutatnak be.

A 43. Budapesti Tavaszi Fesztivál április 20. és május 2. között közel 30 helyszínen több mint 50 eseményt kínál Budapest lakói és látogatói számára. Programkínálata idén is a városi sokszínűség, nyitottság és megújulás jegyében hív kikapcsolódásra, szórakozásra, elmélyülésre, és gondolkodásra.

Az egyik ilyen program az Alterego Klubban kerül megrendezésre, ahol bemutatják a SZX_MCHN, avagy vágyaink meghurcoltatása című előadást, mely olyan kérdéseket feszeget, mint például, hogy tisztában vagyunk-e saját szexualitásunkkal, vagy csak követjük az elvárásokat, melyeket a társadalom, környezetünk vagy éppen saját nemünk támaszt velünk szemben? 

A Trojka Színházi Társulás előadásában az általában vett szexualitás, az intimitás és a másság, a szégyen, a tabu, a mítosz és önmagunk bátor felvállalásának kérdéseit járja körbe sok őszinteséggel és humorral.

Gryllus Dorka, aki nem csak kitalálója, de szereplője és rendezője is a darabnak, a Budapest Brandenek az előadás kapcsán elárulta, fontos, hogy a szexualitásról merjünk nyíltan beszélni, hiszen minden emberi élet alapja a szexualitás.

Onnan indult, hogy a Trojkások mondták, hogy most már rendezzél valamit, légyszi! Kitaláltam, hogy szeretnék egy transzvesztita showt csinálni, mert érdekelt ez a forma.  Azt gondoltam, érdekes lenne, ha a társulat beleállhatna ebbe a formába és készítene egy előadást a szexualitásról. Mindenkinek annyi története van ebben a témában, amiről nem beszélünk, csak zárt öltözőkben, nagyon titkosan egymásnak, miközben a szexualitás az élet alapforrása, hiszen mindannyian egy szexuális aktusból lettünk. Mégis elrejtjük a szekrény alá. Azt gondoltam, hogy ezeket a beszélgetéseket most tegyük ki.

- fogalmazott a színész, aki hozzátette, hogy nem egy "megmondó" előadást terveznek, mert nem az a céljuk, hogy megmondják, kinek, hogyan kéne élnie az életét.

„Lesznek történetek, amelyek felvetnek bizonyos kérdéseket és olyan is lesz, hogy mi magunk sem tudjuk a választ. Inkább a sokszínűséget, a diverzitást – ami a fesztivál egyik témája is – szeretnénk megmutatni: ahány ember, annyiféleképp gondolkodik a szexualitásról...És mindeközben szólnak majd a „feel good” slágerek.” - mondta Gryllus az előadásról.

Kiemelt kép: Elisa Unger