FRISS

Búcsú Sweentől: 31 évesen elpusztult az állatkert borjúfókája


Mostanában egyre rosszabbodott az állapota, és mivel már nem volt mód segíteni rajta, az állatorvosi csapat az elaltatása mellett döntött.

„Ma itt hagyta az árnyékvilágot, de rajongói és az állatkerti dolgozók emlékeiben tovább él” – írja a Fővárosi Állat- és Növénykert. Sween 1993 óta volt az Állatkert lakója, és mint folytatják,

31 évével tekintélyes kort ért meg,

még féltestvérét is túlélte.

A borjúfóka 1992 nyarán született a Zürichi Állatkertben, ahonnan 1993 augusztusában érkezett féltestvérével, Sörennel.

A korabeli újságok jó része be is számolt a két fiatal borjúfóka budapesti bemutatkozásáról, annál is inkább, mert akkoriban néhány éve már egyáltalán nem voltak fókák az állatkertben, emlékeztet az intézmény Sween búcsúztatójában.

A két fiatal állat előbb a régi, még 1912-ben épült fókamedencébe került, majd amikor 1997 és 1999 között, a Kisszikla rekonstrukciója során elkészült a Norvégház melletti pingvinmedence is, Sween és Sören oda költöztek át, természetesen a pingvinekkel együtt.

Az azóta eltelt negyedszázadban a borjófókák a közönség kedvenceivé váltak.

A két idős állat közül Sörentől 2021-ben kellett búcsút venniük, Sween azonban közel másfél évvel még féltestvérét is túlélte. Állapota azonban, írja az állatkert, mostanában egyre rosszabb lett, és mivel

már nem volt mód segíteni rajta,

az állatorvosi csapat az elaltatása mellett döntött.

(Fotó: Fővárosi Állat- és Növénykert)