KÖZÉLET

Örökbefogadási kampány indult az Illatos úti ebtelepen


Kezd megtelni a főváros által üzemeltetett Illatos úti ebtelep, a helyhiány elkerülése érdekében most hazai hírességek buzdítanak az örökbefogadásra. A kampány első napján az Énbudapestem is a helyszínen volt.

Korábban beszámoltunk róla, hogy egyre kevesebb a hely a főváros Illatos úti ebtelepén, ezért híres emberek bevonásával kampányt indítottak, hogy fellendítsék az örökbefogadási hajlandóságot, valamint felhívják a figyelmet a felelős állattartás fontosságára.

Kampány az örökbefogadásért

A kampány első napján két állatbaráttal, Rónai Egon műsorvezetővel és Kovács Patrícia színésznővel beszélgettünk a helyszínen:

„Madaram, kutyám, macskám, mindig volt valami...” – mondta Rónai Egon arra utalva, hogy mindig tartott valamilyen háziállatot. A televíziós műsorvezető nagy vizslásnak tartja magát, eddig három vizslája volt. Az örökbefogadás fontosságáról azonban csak akkor kezdett el komolyabban gondolkodni, amikor - mint fogalmazott - kóbor állatokat talált az utcán.

Szerinte azon túl, hogy a mentett állatok nagyon hálásak, egy életre jó társak tudnak lenni.

Azért is érdemes őket választani, mert míg a kereskedelmi célokból pároztatott állatok előbb-utóbb gazdára találnak, addig a számkivetett kedvenceknek erre sokkal kisebb az esélye.

„Nekem, és a családomban többeknek is, mentett kutyája van” – mondta Kovács Patrícia színművész, aki szerint az örökbefogadással nem csak azon az állaton segítünk, akit éppen elviszünk, hanem egy következőn is, akit - a felszabaduló hely révén - be tudnak fogadni és megfelelően ellátni.

Kovács Patrícia ezen felül még egy fontos dologra hívta fel a figyelmet: ha olyan helyzetbe kerülünk, hogy nem tudjuk már háziállatunkat anyagi problémák vagy megváltozott élethelyzetünk miatt megfelelő körülmények közt tartani,

ne hagyjuk magára, ne tegyük utcára, inkább adjuk le egy menhelyen, ezzel is segítve az állat új otthonra találását.

Illatos út: kevés a hely

Dr. Kozma Tamás a telep vezető állatorvosa elmondta, mintegy 30 kollégával dolgoznak a telepen, közülük 14 állatgondozó, akik napi szinten gondoskodnak a közel 155 kutyáról és nagyjából 10 macskáról, hogy azok mielőbb új otthonra találhassanak.

A főállatorvos elárulta, valamennyi hozzájuk kerülő állatot nem csak védőoltásokkal és mikrochippel látnak el, de szűrővizsgálatokat is végeznek rajtuk, ivartalanítják őket, ezzel is biztosítva, hogy aki tőlük fogad örökbe egészséges társat kapjon. Kozma Tamás hozzátette:

Azt büszkén és örömmel mondhatjuk, hogy több mint kilenc éve egyetlen állatot sem kellett nálunk helyhiány miatt elaltatni. Ez a jövőben sem lesz másképp.

(Kiemelt kép: Ruzsa Rania)