KÖZÉLET

VIDEÓ! Mentett kutyából mentőkutya: 7 ember életét mentették meg a Mancs a Kézben Egyesület tagjai Törökországban


Február 6-án nagy erejű földrengések rázták meg Törökországot és Szíriát, amely rengeteg halálos áldozatot követelt. A romok alatt rekedtek mentésében a Mancs a Kézben Alapítvány is részt vett. Videó!

A budapesti Mancs a Kézben Egyesület 2007 óta működik, ám tagjai közül sokan már jóval korábban a mentőkutyák képzésével foglalkoztak, más keretek között. Jelenlegi összetételében a csapat nagyjából 5 éve dolgozik együtt, néhányuk mostanra már évtizedes kutyakiképzői múlttal a háta mögött, és közülük szinte mindenki rendelkezik önkéntes tűzoltó vizsgával.

A Törökországot is súlytó földrengés híre sokkolta a világot, az ott készült képek bejárták a sajtót, a hírek pedig elsősorban a romok alatt rekedt áldozatok mentéseiről szóltak. A Mancs a Kézben csapata rögtön a helyszínre indult, ám a rakományuk és a felszerelésük miatt az utat szárazföldön kellett megtenniük. A helyszínen végül 7 ember életét sikerült megmenteniük a kutyáik közreműködésével.

A csapat magját 10 mentőkutya-vezető, 15 nemzetközi vizsgával rendelkező mentőkutya és 10 képzés alatt álló, fiatal mentőkutya alkotja, amelyek közül van, amelyik mentett kutyából lett mentőkutyává képezve.

De mennyire nehéz egy mentett kutyát kiképezni ilyen feladatokra? Hogyan viselték a Törökországban átélt helyzeteket a kutyák gazdái? Mennyi idő volt az út oda és hogyan jöttek vissza? És miért van szükség egy budapesti mentőkutya-kiképző központra? Videóriportunkból kiderül.