FRISS

Először tesztelnek kutyapiszoárt magyar közterületen


A józsefvárosi Déri Miksa utcában zajlik a kísérlet, az előzetes tapasztalatok biztatók.

A ZöldEb Kutyás Érdekvédelmi Egyesület javaslatára szerzett be egy cseh gyártású kutyapiszoárt a Józsefvárosi Önkormányzat.

Az oszlopszerű eszköznek fából és betonból készült változata is van, Budapesten próbaképp az olcsóbbik, fa verziót tesztelik. Ez 20 ezer forintba kerül – közölte a Józsefváros Újság.

A találmány a kutya ösztöneire alapoz, a jelölésre – a kanok és a domináns szukák vizelettel jelölik a területüket, felüljelölve az előző állat által hagyott nyomot.

A kutyapiszoár kb. 60 centi magas, és a nyílásain keresztül beszívja a vizeletet, de a szagot magában tartja, hogy a kutyák felismerjék. 

Remélt előnye, hogy az ebek nem oszlopokra, járdákra vagy lépcsőkre vizelnek majd. A ZöldEb saját rendezvényein szerzett tapasztalatai alapján a piszoár hasznos, a tesztidőszak alatt az egyesület rendezvényein a kutyák nem a színpadot, a sátor szélét vagy más, izgalmasnak ígérkező tereptárgyat vizelték le, hanem az erre a célra rendszeresített oszlopot. A Déri Miksa utcában kihelyezett piszoártól (amiből később nyilván az érintett területre is több darab kell majd) azt remélik, hogy segítségével a növényeket is megkímélik a vizelő állatok.

(Kiemelt képünk: Józsefváros újság)