FRISS

Készüljenek az autósok: felmérik a népligeti felüljáró állapotát


Péntek estétől átmenetileg korlátozzák a forgalmat Budapest egyik legzsúfoltabb kereszteződésénél. A kérdés az, hogy mennyire van rossz állapotban a híd.

Március 3-án, péntek este nyolctól korlátozzák a népligeti felüljáró forgalmát a híd állapotfelméréséhez kapcsolódó munkák miatt:

  • szombatra virradó éjjel mindkét irányban csak egy-egy sávon lehet közlekedni a felüljárón,
  • szombat hajnaltól pedig a városközpont felé egy, a kifelé vezető oldalon két sávon lehet majd haladni

– tájékoztatott a BKK. 

A felüljáró műszaki felmérése 2023 februárjában kezdődött el, hogy meghatározhassák, a híd milyen mértékben terhelhető, és milyen beavatkozásokat szükséges elvégezni rajta.

Fotó: BKK

 

Sok más budapesti átkelőhöz, hídhoz hasonlóan az 1978-ban átadott népligeti felüljáró is több éve vár a felújításra. A közlekedési szerepe kiemelt, ugyanakkor rendkívül rossz állapotban van.

A becslések szerint a népligeti felüljáró napi forgalma 15 ezer jármű irányonként, vagyis 24 óra leforgása alatt a hídon mintegy 30 ezer jármű halad át.

A BKK tájékoztatása szerint a műszaki felmérés eredményeinek kiértékelése után 2023 őszére készül részletes szakvélemény a szerkezeti elemekről, valamint a híd további használhatóságának feltételeiről.

A vizsgálat során, ahogy korábban az Énbudapestem is megírta, 

két hossztartó gerendát bontanak ki a felüljáróból, amiket elszállítanak, és egy laboratóriumban tesztelnek.

Ott derül ki, hogy milyen teherbíró képességei vannak. Ebből határozható meg a felüljáró jövője, és hogy van-e lehetőség felújításra, állagmegóvása, vagy a szerkezet már nem képes elviselni a terhelést.

A helyszíni vizsgálatok befejezését követően ideiglenes jelleggel helyreállítják, és javítják a megbontott vasbeton felületeket, hogy megakadályozzák a további állagromlást.

További részletek a Budapest Közút oldalán.

(Kiemelt kép: BKK)