FRISS

Hivatalos lett Ferenc pápa budapesti útja


A katolikus egyházfő április 28-án délelőtt érkezik.

Ferenc pápa, elfogadva az állami és egyházi hatóságok meghívását, apostoli látogatást tesz Magyarországon ez év április 28. és 30. között, meglátogatva Budapest városát”– írta közleményében a Magyarországi Apostoli Nunciatúra, nem sokkal azután, hogy a Szentszék sajtóirodája a Népszavának még nem erősítette meg a látogatás hírét.

Az egyházfő április 28-án délelőtt érkezik és Novák Katalinnal és Orbán Viktorral is találkozni fog. 

Ahogy korábban írtuk, katolikus.ma február 23-án arról számolt be, hogy több napos látogatásra érkezhet Ferenc pápa tavasszal.

A lap úgy tudta: a pápa a látogatás alkalmával Budapesten találkozik Orbán Viktor miniszterelnökkel és Novák Katalin köztársasági elnökkel, a diplomáciai testületek tagjaival, illetve az egyház képviselőivel, papjaival, a történelmi egyházak képviselőivel.

A sajtóiroda ugyanakkor megjegyezte a Népszavának, hogy a program akkor válik hivatalossá, ha ez a Vatikán hivatalos közlönyén is megjelenik, ami állítólag csak napok kérdése. 

Ferenc pápa korábban ugyanis

maga is jelezte, hogy szívesen ellátogatna Magyarországra,

és az egyeztetések egy ideje már zajlanak erről a Szentszék és Budapest között.

A pápalátogatás témája az ifjúság lesz.

Az oldal ugyanakkor hozzátette, a pápa programja még nem végleges, de úgy tudják, a tervek szerint Ferenc szentmisét mutat be a Szent István-bazilikában, felkeres egy Mária-kegyhelyet, és ellátogat Szegedre is, sőt, útja során több olyan várost és települést is érinthet, ahol korábban pápa még nem járt.

Ferenc pápa még tavaly áprilisban fogadta magánkihallgatáson Orbán Viktort, akinek az országgyűlési választást követően a vatikáni látogatás volt az első hivatalos útja. A miniszterelnök a találkozón

hivatalosan is meghívta Ferenc pápát egy idei magyarországi látogatásra.

Ezt követően Novák Katalin köztársasági elnök 2022 augusztusában járt magánaudiencián nála, ekkor kapta meg a hivatalos meghívólevelet, és elkezdődött a pápalátogatás előkészítése is.

Ferenc pápa 2021 szeptemberében járt először Magyarországon, az egynapos budapesti látogatást az 52. Eucharisztikus Kongresszus idejére szervezték.