FRISS

Ma tüntetés lesz az orosz nagykövetség előtt


Az orosz-ukrán háború kitörésének évfordulóján megemlékezésre hívnak mindenkit, hogy kifejezhesse szolidaritását az ukrán néppel.

Legyen vége az orosz agressziónak! – Megemlékezés az áldozatokról a mottója annak a tüntetésnek, amit az Európához Tartozunk Egyesület és a Momentum Mozgalom szervez február 24-én.

Az esemény vonulással kezdődik, a menet 17 órakor indul a Városháza Parkból a Bajcsy-Zsilinszky út – Andrássy út – Bajza utca útvonalon. 18 órától Oroszország budapesti nagykövetsége előtt, a Bajza utca – Andrássy út kereszteződésénél zajlik majd a demonstráció.

Az eseményre azokat várják, akik méltósággal akarnak megemlékezni az áldozatokról, és kiállni az orosz agresszióval szemben. A szervezők arra kérnek mindenkit, hogy vigyen magával mécsest és virágot – írják a Facebook-eseményben.

A rendezvényen felszólal

  • Hartányi Jaroszlava, a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület és a Fővárosi Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat elnöke,
  • Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere,
  • Csernyihivből menekült ukrán édesanya,
  • Cseh Katalin európai parlamenti képviselő,
  • Iványi Gábor lelkész
  • és Gelencsér Ferenc, a Momentum elnök-frakcióvezetője.

A rövid beszédek után 19 óra 20 perc körül gyújtják meg a mécseseket az áldozatoknak állított emlékfal előtt.

Változik a közösségi közlekedés

Várhatóan 17 órától 21 óráig lezárják az Andrássy utat az Oktogon és a Hősök tere között, mert a Bajza utca kereszteződésénél előreláthatólag az esti órákig tart majd az esemény.

A 105-ös és a 178-as autóbuszok előreláthatólag 17 és 21 óra között módosított útvonalon, az Andrássy út helyett a Bajcsy-Zsilinszky úton és a Podmaniczky utcán át közlekednek, ahol a 72M trolibusz megállóiban állnak meg.

Az M1-es földalatti előreláthatólag 17 és 21 óra között nem áll meg a Bajza utcánál.

A Deák Ferenc tér térségében az M3-as metrópótló autóbusz, a 9-es, a 16-os és a 216-os buszok, a 100E reptéri gyorsjárat és a 72M trolibusz, az Andrássy út térségében az Oktogonnál a 4-es és a 6-os villamosok, valamint az Operánál a 70-es és 78-as trolibuszok, továbbá a Kossuth Lajos tér – Jászai Mari tér közötti szakaszon a 2-es, 2B és 2M villamosok közlekedésének korlátozására kerülhet sor a résztvevők létszámának függvényében.

A demonstráció útvonalát keresztező utcák forgalmát a tömeg vonulásának idejére megállítják, írja közleményében a BKK.

(Kiemelt kép: Ian Betley/unsplash)