FRISS

Ferenc pápa áprilisban látogat Magyarországra


A hivatalos állami látogatáson találkozik a miniszterelnökkel és a köztársasági elnökkel, de Szegedre is elutazik.

A katolikus.ma számolt be róla, hogy több napos látogatásra érkezhet Ferenc pápa tavasszal. A lap úgy tudja:

a látogatás alkalmával Budapesten találkozik Orbán Viktor miniszterelnökkel és Novák Katalin köztársasági elnökkel, a diplomáciai testületek tagjaival, illetve az egyház képviselőivel, papjaival, a történelmi egyházak képviselőivel. A pápalátogatás témája az ifjúság lesz.

A pápa programja még nem végleges, de úgy tudni, a látogatás áprilisban lesz, és szentmisét mutat be a Szent István-bazilikában, felkeres egy Mária-kegyhelyet, és ellátogat Szegedre is. Útja során több olyan várost és települést is érinthet, ahol korábban pápa még nem járt.

Ferenc pápa még tavaly áprilisban fogadta magánkihallgatáson Orbán Viktort, akinek az országgyűlési választást követően a vatikáni látogatás volt az első hivatalos útja. A miniszterelnök a találkozón hivatalosan is meghívta Ferenc pápát egy idei magyarországi látogatásra. Ezt követően Novák Katalin köztársasági elnök 2022 augusztusában járt magánaudiencián nála, ekkor kapta meg a hivatalos meghívólevelet, és elkezdődött a pápalátogatás előkészítése is.

Ferenc pápa 2021 szeptemberében járt először Magyarországon, az egynapos budapesti látogatást az 52. Eucharisztikus Kongresszus idejére szervezték.

(Kiemelt kép: Flickr)