FRISS

Már 2022 áprilisában több mérgezőanyag került Budapesten a levegőbe, mint az éves határérték


A nitrogén oxidok magas koncentrációja hozzájárul a szív és tüdő betegségeihez, továbbá csökkenti a szervezet ellenálló képességét a légúti fertőzésekkel szemben.

A magyar fővárosban az egyik legsúlyosabb a klímára és egészségre egyaránt káros nitrogén-dioxid-szennyezési helyzet a 28 vizsgált európai főváros közül, írja a Portfolio a Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA) jelentésére hivatkozva.

A NO2-szennyezés az olyan észak-európai városokban a legalacsonyabb, mint Tallinn, Helsinki és Stockholm, míg a legrosszabbul e szempontból Párizs, Ljubljana és Róma teljesít.

Az első helyen szereplő Párizsban az NO2-kibocsátása tavaly már március 31-én túlszárnyalta azt az értéket, amelyet a WHO szerint az egész év során legfeljebb elérhetett volna. Nem sokkal kedvezőbb a helyzet Ljubljanában (április 14.), Rómában (április 15.), Athénban (április 17.), Lisszabonban (április 21.) sem és Budapestem sem.

A magyar fővárosban a légszennyező anyag kibocsátása 2022-ben

már április 25-én átlépte az éves határértéket,

vagyis a hatodik legsúlyosabb nálunk a NO2-szennyezési helyzet a 28 vizsgált város közül.

Budapestet Bukarest (április 26.) követi a sorban.

Ahogy a Portfolio hozzáteszi, bár a helyzet folyamatosan javul, 2016 és 2021 között a legtöbb uniós fővárosban érdemben mérséklődött a nitrogén-dioxid-koncentráció szintje, évente így is több mint 430 ezer európai veszíti életét a magas NO2-szintek következtében.

A Greenpeace Magyarország négy évvel ezelőtti, 2019-es jelentése azt írta, a fővárosban a buszmegállókban mérték a legnagyobb szennyezettséget, egy-egy buszmegállóban akár két-háromszor nagyobb lehet a nitrogén-dioxid-szennyezettség, mint a hivatalos mérőállomásokon.

Ahogy a közleményükben írták, a Greenpeace 2019 áprilisában AQMesh légszennyezésmérő eszközzel vizsgálta a nitrogén-dioxid légszennyezettséget három fővárosi buszmegállóban. A mérések azt mutatták: a buszmegállókban szignifikánsan jelentősebb a légszennyezettség, mint ugyanabban az időszakban a környező hivatalos mérőállomásokon.

A Népszínház utca elején lévő buszmegállóban körülbelül háromszor, a Blaha Lujza téri buszmegállóban több mint kétszer akkora volt az NO₂-koncentráció, mint a közelükben lévő Teleki téri, illetve Erzsébet téri mérőállomásokon.

Még a légszennyezettségéről közismert Széna téri mérőállomás is jellemzően alacsonyabb NO2-koncentrációs értékeket mutatott, mint a pár méterre lévő Széll Kálmán téri buszmegállóban mért adatok.

A buszmegállókban mért légszennyezettségi értékek

több esetben meghaladták a határértékeket is,

miközben a mérőállomásokon egyszer sem. A jellemzően szűk, magas házaktól határolt Népszínház utcában a mérési idő kétharmadában a határérték felett volt a légszennyezettség, miközben a mérőállomás által mutatott érték jóval a határértéken belül volt.

Ahogy az ANTSZ is írja, a nitrogén-dioxid és reakciótermékei csökkent tüdőfunkciót és különféle légzőszervi tünetek kockázatának növekedését okozzák.

A nitrogén oxidok magas koncentrációja hozzájárul a szív és tüdő betegségeihez, továbbá csökkenti a szervezet ellenálló képességét a légúti fertőzésekkel szemben. Idővel vérkép elváltozáshoz is vezethet. Különösen veszélyeztetett csoportok a kisgyermekek, asztmás betegek (a gyerekek különösen), a vérkeringési rendszer és a légzőszervek betegségeiben szenvedők.

(Kiemelt kép: Unsplash)