FRISS

Nőnapi meglepetés: új újbudai utcák nevéről dönthetsz, ha szavazol


Újbuda négy új utcájának elnevezését is az állampolgárokra bízták, és csak nőkre lehet szavazni.

Hamarosan négy új utcát adnak át a BudaParton, amelyek nevéről most az állampolgárok szavazhatnak – olvasható az Újbuda Online-on. Az utcák elnevezésénél az elsődleges szempont az volt, hogy emléket állítsanak Újbuda híres asszonyainak, ezért hat híres nő közül lehet a négy legszimpatikusabbat kiválasztani.

A jelöltek közt szerepel Lakatos Gabriella világhíres balerina, Böhm Aranka doktornő, aki Ady Endre múzsája és Karinthy Frigyes felesége volt, Madzsarné Jászi Alice tánctanár, aki egyike volt a modern gyógytorna magyarországi megteremtőinek, Kosáryné Réz Lola konzervatív feminista írónő, akinek többek között Winettou magyar fordítását is köszönhetjük, Nemes Nagy Ágnes, aki a Bartók Béla úton újította meg tárgyias lírát, és akinek Bors nénit köszönhetjük, valamint Égető Mária, Nagy Imre özvegye, akire sokan úgy emlékeznek, mint az 1956-os forradalom hősére.

Szavazni Újbuda honlapján tudtok március 7. éjfélig. Az eredményeket a nemzetközi nőnap alkalmából március 8-án hozzák nyilvánosságra.

(Kiemelt kép: illusztráció ujbuda.hu)