FRISS

Élen járunk daganatos megbetegedésekben az unióban


Az OECD, vagyis a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet először készített az európai államokról olyan országprofil szerinti jelentését, amely a daganatos betegekkel foglalkozik. A jelentés lesújtó adatokat közölt Magyarországról.

2019-ben 33 százalékkal többen haltak meg Magyarországon rákban, mint más EU-tagállamban, 2020-ban pedig 10 százalékkal több daganatos beteget diagnosztizáltak itthon, mint az uniós átlag – írja a napi.hu.

Az OECD jelentéséből az derül ki, hogy hazánk jelentősen kevesebbet költ a rákos betegekre, mint az uniós átlag. Ez az uniós átlag 69 százalékát jelenti, amely jócskán kevesebb, mint a többi tagállamé. Magyarországon a daganatos betegségekkel kapcsolatos összes költést 2018-ban 1372 millió euróra becsülték. Az egészségügyi kassza a daganatos betegekre személyenként 226 eurót költött, míg az uniós országokban betegenként ez az összeg elérte a 326 eurót is.

A kiadások felét, közel 618 millió eurót a daganatos betegek ellátására fordították, a rákgyógyszerekkel kapcsolatos kiadások pedig ennek közel kétharmadát tették ki, ami az uniós átlag kétszeresét jelenti – írja a gazdasági portál.

Az OECD-jelentésben kitérnek arra is, hogy a magyar egészségügyben tapasztalható humánerőforrás hiány miatt a daganatos betegek ellátásában is jelentős területi egyenlőtlenségek alakultak ki. A regionális és megyei központokban hiány van onkológusból, radiológusból, az OECD szerint csak az Országos Onkológiai Intézet rendelkezik elegendő számú szakemberrel.

Fotó: freepik.com