FRISS

Itt a ranglista, ezek a legdrágább felsőoktatási képzések 2023-ban


Február 15-e éjfélig lehet a hazai felsőoktatási intézmények 2023 szeptemberében induló képzéseire jelentkezni - a napi.hu a felvi.hu adatai alapján összegyűjtötte, melyek a legdrágábbak illetve a legolcsóbbak.

Az összeállításból kiderül, első helyen az alapítványi fenntartású Állatorvostudományi Egyetem állatorvosi képzése, ahol az önköltséges képzésen 1,45 millió forint egy félév, a képzés pedig 11 félév, ami azt jelenti - ha a jelenlegi féléves tarifával számolunk, csúszás és halasztás nélkül - 16 millió forintot kell kifizetni a tanulmányok ideje alatt.

A második helyre a Debreceni Egyetem általános orvosi valamint fogorvosi képzése került, ahol 1,3 millió forintot kérnek el szemeszterenként, de félévenként 800 ezer forintot kell fizetnie annak is, aki a gyógyszerészeti képzést szeretné itt elvégezni. A Semmelweis Egyetemen ugyanennyibe kerülnek az orvosi, a fogorvosi és a gyógyszerészi képzések, akárcsak Szegeden és Pécsett.

A Corvinus fizetős angol nyelvű képzései alapvetően három árkategóriában, az 550 ezres, a 700 ezres és a 900 ezres féléves mezőben mozognak; a művészeti képzések közül a Budapesti Metropolitan Egyetem animáció képzése a legdrágább, 795 ezer forint félévenként.

A legtöbb elérhető alapképzés önköltsége egy félévre 200- és 400 ezer forint, de bőven akad képzés 200 ezer forint alatt is. A kommunikáció és médiatudomány alapképzés vagy a gazdasági és menedzsment képzés féléves önköltségében akár 100-150 ezer forint is lehet egyetemtől függően.

A legolcsóbb a teológia alapképzés, mely 100 ezer forint félévenként.

(Képünk illusztráció: Unsplash)