FRISS

Nagyot ment tavaly a Fővárosi Hulladékhasznosító


A hasznosítóban egy év alatt megtermelt, rekordmennyiségű hőenergia 33 ezer átlagos budapesti háztartás éves távhőigényét biztosította.

A BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. közleménye szerint a cég tulajdonában álló Fővárosi Hulladékhasznosító Mű tavaly 14 százalékkal haladta meg a 2021-es, az eddigi rekordnak számító termelést, azaz hatalmas újabb rekordot döntött.

A Fővárosi Hulladékhasznosító Műben 2022-ben megtermelt rekordmennyiségű hőenergia

33 ezer átlagos budapesti háztartás éves távhőigényét biztosította,

és – köszönhetően a hatékony kapcsolt energiatermelésnek – ezzel együtt mintegy 40 ezer lakás villamos energia szükségletét fedezte környezetbarát, fenntartható módon.

A tájékoztatás szerint a 2022. évi, több mint egymillió gigajoule (GJ) távhő megtermelése éves szinten a szén-dioxid-kibocsátás mintegy 62 ezer tonna csökkenését eredményezte, és további, mintegy 104 tonna egyéb légszennyező anyag kibocsátását akadályozta meg. Kiemelték továbbá, hogy az erőmű távhőtermelése 2022-ben 32 millió köbméter földgáz felhasználását takarította meg Magyarország számára.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) adatai szerint egyébként az ország 2022-es földgáz felhasználása 11,06 milliárd köbméter volt.

Az 1982-ben üzembe helyezett, időközben teljes rekonstrukción átesett hulladékhasznosító mű Budapest, és egyúttal Magyarország egyetlen, kommunális hulladékot termikusan hasznosító létesítménye.

A Budapesti Közművek létesítménye a fővárosban keletkező települési szilárd hulladék

mintegy 60 százalékát hasznosítja termikus úton.

Az alkalmazott ötlépcsős füstgáz-tisztítási eljárás eredményeként a létesítmény működése megfelel a legszigorúbb hazai és uniós környezetvédelmi normáknak – tájékoztatott a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt.

A tervezett turbinacsere révén hamarosan mintegy tíz százalékkal növelik a hulladékhasznosító mű energetikai hatásfokát, azaz még több távhőt és villamos energiát állítanak elő az évi mintegy 360-400 ezer tonna budapesti szilárd hulladékból.