FRISS

Újabb vizsgálat az Illatos úti környezetszennyezés ügyében


A kormányhivatal ismét vizsgálatot rendelt el az Illatos úti rákkeltő veszélyes hulladék miatt. A polgármester szerint korábban nem vettek a talajból mintát.

Újra megvizsgálja az egykori Budapesti Vegyiművek Illatos úti telephelyén lévő pince szennyezését a kormányhivatal – tudta meg az Inforádió. A katasztrófavédelem bevonásával a területen lévő kutak vízminőségét is ellenőrizni fogják, továbbá felveszik a kapcsolatot a Greenpeace-szel, hogy megtudják, a környezetvédő szervezet melyik monitoring kútból vett mintát.

Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester még tavaly szeptemberben tartott sajtótájékoztatót az ügyben. Akkor azt kérte a katasztrófavédelemtől, hogy haladéktalanul szállíttassák el, és semmisíttessék meg a telephelyen lévő – becslések szerint – 100 tonna, világszerte betiltott rovarirtószer alapanyagot.

A Ferencváros.hu akkoriban azt írta, hogy a rákkeltő veszélyes hulladék egy félig vízzel teli pincében áll. A tájékoztatón jelen volt Simon Gergely, a Greenpeace Magyarország vegyianyag szakértője is.

Baranyi azt mondta, az 50 mg/kg nemzetközi sztenderd érték helyett a pincében 80 000 mg/kg értéket mértek a méregből. A polgármester szerint a kormányhivataltól, a zöldhatóságtól olyan levelet kaptak, amelyben az áll, hogy ők is mértek, és nem találtak veszélyes hulladéknak minősülő anyagot. A polgármester szerint a zöldhatóság szakemberei a talajból nem, csak az azt borító vízből vettek mintát.

(Kiemelt kép: Szeles András / Greenpeace)